Španjolski nogometašSanti Cazorla profesionalni je igrač i s 39 godina. Iako više nikoga ne iznenađuje da profesionalni sportaši igraju i s više godine, Santi je poseban slučaj jer je prošao brojne izazove. 

'Igrao bih besplatno, ali to nije dozvoljeno', rekao je na predstavljanju ovaj dvostruki europski prvak kad se vratio u matičnu Oviedu. Došao je u drugu ligu i odbio plaću koja mu je ponuđena. 

'Dali su mi dobru ponudu, ali mi je žena rekla: 'Ne, ne, ne ideš u Oviedo da zaradiš, idemo kući da uživaš, da pomogneš, da im pružiš nešto'. Odmah sam zvao svog agenta: 'Ne želim nikakav novac. Rekao sam predsjedniku, dajte mi minimalac i 10 posto od prodaje dresova neka ide akademiji'. Odmah smo to učinili', istaknuo je.

Nogometaš je tako odlučio završiti svoju karijeru kako je oduvijek planirao - s puno ljubavi i magije u nogama. Međutim, njegova karijera mogla je završiti tragično. Zato je njegova profesionalna igra čudo modernog nogometa. 

Ljudska slagalica i najgora povreda ikad 

'Ja sam prava slagalica', rekao je jednom prilikom Cazorla koji ima dio podlaktice u desnom zglobu, dio bedra u podlaktici i kosti iz noge u peti. Također u stopalu ima mentalnu ploču, a Ahilova tetiva mu je izrasla u tkivo uzeto sa zadnje lože. 

Sve je počelo bezazleno kad je na prijateljskom meču sa Čileom, dok je igrao za reprezentaciju Španjolske 2013. godine. doživio ozljedu. 

'Nije to velika ozljeda', rekao je na sljedećoj konferenciji za medije Arsene Wenger. Posljednji meč za Arsenal odigrao je 754 dana i 10 operacije kasnije, nakon što mu je liječnik rekao da više nikada neće moći hodati. 

'Kirurg Michael Sanchez me je stavio u svoje knjige, svoje studije. On i njegovi liječnici su rekli da nikad nisu vidjeli tako ekstreman slučaj', otkrio je Cazorla nakon pakla kroz koji je prošao. Koljeno, stopalo, zglobovi, koža, sve je stradalo, a uz to mu se bakterija uvukla pod kožu i pojela 10 centimetara tetive. 

Najteže mu je bilo nakon poluvremena, ispričao je, jer bi mu se tijelo ohladilo i jedva se kretao u drugom dijelu. Arsene Wenger je svojevremeno rekao da je to najgora povreda koju je vidio u životu, a liječnik mu je rekao da će imati sreće ako ikada prohoda

Santi Cazorla (2).jpg
Simon Holmes/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia 

'Ja sam zaluđen nogometom. Pričao bih s obitelji i rekao im: 'Gotovo je. Sutra ću reći da ne mogu više nastaviti.' Ali onda bi se pojavio na treningu', istaknuo je. 

'Moram se uštipnuti kad god pomislim: 'Igram u subotu'! Cijenim svaku sekundu i znam da je igračima teško kad se smucaju po hotelima prije utakmica, ali ja sam bio sam, i to po bolnicama. Izborio sam se', objasnio je. 

Jedna situacija mu je bila posebno teška. 

'Bakteriju sam pokupio na operacijskom stolu, a rana bi mi se stalno otvarala. Ja bih vježbao na biciklu i nekoliko šavova bi se otvorilo. Pošto je rana bila otvorena bakterije su mogle ponovno ući. Noću bi žuta tekućina izlazila otud. Svaki put kad bi je zatvorili, otvorila bi se ponovno i opet bi tekla tekućina. Presadili su mi kožu, ali nisu vidjeli što je unutra, bakterija koja me izjeda. Nikad nisu ni otkrili koja je bakterija u pitanju', prisjeća se Santi.

'Rekli bi mi: 'Ne brini se o igranju nogometa, koncentriraj se na normalan život i to da možeš proštetati sa sinom'. Ali ja nisam davao mnogo značenja tome jer sam odlučio ići u Španjolsku gdje su mi rekli potpuno druge stvari', naveo je. 

'Umorio sam se, operirali su me tri mjeseca. Otišao sam u Vitoriju i kada su pronašli bakteriju, ona je zahvatila tetivu i kost. Nisu znali koliko je tetiva pojela. Michael mi je rekao: 'Morat ću te otvoriti da ti vidim tetivu'. Vidjeli su da mi nedostaje 10 centimetara tetive. Tek tada su vidjeli u kakvom je stanju kost', otkrio je.

Nisu mu mogli dati antibiotike i izliječiti je jer liječnici nisu znali o kojoj se bakteriji radi, a u jednom trenutku spomenuli su mu da u obzir dolazi amputacija noge. U tom trenutku Arsene Wenger pokazao je kakav je čovjek i dao mu novi ugovor iako su liječnici rekli da od nogometa nema ništa.

Santi ne samo da se vratio u Španjolsku nego je zaigrao nogomet, i to ponovno za Villareal. Djelovalo je kao da će ući koji put s klupe i završiti karijeru, a on je pune dvije sezone bio najbolji igrač. Poslije toga je tri godine proveo u Al Saddu pa se opet vratio u svoj matični klub.