Starije generacije obožavatelja nogometa i Dinama sigurno se sjećaju 13. svibnja 1990. godine. Dan je to kad su na Maksimiru trebali igrati Dinamo i Crvena Zvezda, ali utakmica je prekinuta. Kako navodi CNN to je jedna od pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet. 

Jugoslavija je već bila na rubu propasti, a neredi na Maksimiri su se održali samo nekoliko tjedana nakon održavanja prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj. Na izborima je uvjerljivo pobijedio HDZ na čelu s Franjom Tuđmanom, a stranka se zalagala za neovisnost Hrvatske. 

Na dan utakmice u Zagreb je došlo oko 3000 Delija. Nekoliko sati prije utakmice započele su tučnjave između BBB-a i Delija na ulicama. Najveći problemi su nastali na stadionu, tada su navijači Crvene zvezde, predvođeni Arkanom, krenuli u napad na južnoj tribini Maksimira kako bi došli do Bad Blue Boysa. Probili su zaštitnu ogradu i počeli napadati Dinamove navijače stolicama i kamenjem. 

Bad Blue Boysi su srušili ogradu i ušli na teren kako bi se suprostavili navijačima Crvene zvezde. Međutim, navijači Modrih su napadnuti od strane specijalne policije, a očevici su uočili da Delije nisu dobile proporcionalni odgovor policije. Mnogi su objašnjavali da je razlog bio većinski srpski etnički sastav u postrojbama specijalne policije. Utakmica je prekinuta nakon nekoliko minuta, a u sukobu su ozlijeđeni brojni navijači. 

Zvonimir Boban (4).jpg
Pixsell/Borna Filic 

Tada je i Zvonimir Boban napravio potez koji ga je učinio nogometnom legendom. On je udario policajca koji je napadao Dinamovog navijača. Godinama kasnije je progovorio o incidentu: 

'Mogu samo reći da sam reagirao na jednu veliku nepravdu koja je bila toliko očita da jednostavno čovjek s minimalnim dignitetom i nacionalnim ponosom ili čovjek koji ima osjećaj za minimalnu pravdu ne može ostat miran. Ne može ne reagirati na neki način. Ja sam kasnije bio isprovociran budući da ja jesam psovao, svašta sam vikao milicajcima i tako bilo je, bilo je sigurno i s moje strane dosta provokacija prije nego što me onda milicajac udario i onda sam mu ja vratio', istaknuo je. 

Zvonimira Bobana je zbog tog suspendirao Jugoslavenski nogometni savez na razdoblje od 6 mjeseci, a protiv njega je bila podignuta i optužnica od javnog pravobraniteljstva. Zbog devet mjeseci neigranja Boban je propustio Svjetsko prvenstvo u Italiji.