Tko je Čilićev otac? U sina je uložio pola milijuna eura i izgradio za njega teniski teren, a bavio se ovim poslom

Velika podrška Marinu Čilić je njegov otac Zdenko.

Pixsell/Hrvoje Jelavić

Hrvatski tenisač Marin Čilić je prije nekoliko dana osvojio naslov na teniskom ATP turniru u Huanghzouu, ali jučer nije uspio izboriti drugo kolo ATP turnira u Tokiju. Najveća podrška u karijera mu je njegova obitelj, a posebno otac Zdenko i majka Koviljka

Prije srbijanske agresije na BiH, Zdenko je radio u boksitnim rudnicima u Čitku, a Koviljka u Ljubljanskoj banci. Početkom rata, otac se počeo baviti trgovinom kako bi uzdržavao šesteročlanu obitelj. Marin je treći od četvero sinova, uz Vinka, Gorana i Milu. Starija braća su se počela baviti nogometom i košarkom, otac je i Marina poticao na košarku. Međutim, Marin se kao šestogodišnjak u Njemačkoj upoznao s tenisom. Zatim je počeo trenirati sa Željkom Dževlanom u Međugorju i tad je Marin osvojio prvi turnir na razini Herceg-Bosne. 

Pixsell/Hrvoje Jelavić 

Kako bi podržao sinov talent, Zdenko je 1998. izgradio teniski teren uz obiteljsku kuću. Nakon toga kreće Marinov napredak na dječjim turnirima, zatim počinje surađivati s češkim trenerima, odlazi u Tvrtku Bulić u Mostar gdje trenira do četrnaeste godine. Onda postaje dio reprezentacije BiH. 

Kako navodi Dnevnik.ba, Zdenko je u sina od 15 do 19 godine uložio oko pola milijuna eura i tada je istaknuo da je to minimum ako želi imati šanse u profesionalnom tenisu. Naporno je radio kako bi svom sinu pomogao u stvaranju svjetske karijere, a cijela obitelj se bavila uzgajanjem duhana i grožđa.

Robert Gašpert 

Ulaganje u Marina se itekako isplatilo jer je dosad osvojio više od 31 milijun eura na turnirima. On je 2014. godine osvojio US Open. Tenisač je potom 2017. igrao finale Wimbledona protiv velikog Federera. 

'Vrhunac emocija, to je bilo čudesno. Pomislio sam: 'Gospe naša, pomozi Marinu za ovaj poen'. I pomogla mu je malo. Emotivno je bilo teško, svi su ga stavljati kao velikog favorita, ali znao sam da je Querrey paklen, moćan igrač. Servirao je fantastično, ali Marin je smogao snage i suprotstavio se. Fantastično', rekao je Čilićev otac tada za RTL.

Zdenko Čilić je tada rekao da Marin cijeli život sanja Wimbledon, živi to, ali da ne priželjkuje osvetu Federeru.

'Ne, ne, daleko od toga. Mi smo iz Međugorja, mi se ne osvećujemo. Federer je institucija, legenda, Marin ga jako cijeni, kao i obratno. Oni su vrhunac sporta', zaključio je Marinov otac.