Što jede najbolji tenisač svijeta: Ovo je trodnevni jelovnik Novaka Đokovića

Novak Đoković često ističe da su za njegove rezultate zaslužni prehrana i treninzi.

ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Novak Đoković jedan je od najboljih tenisača svih vremena, ako ne i najbolji. Njemu je pošlo za rukom da učini ono o čemu su mnogi samo sanjali, tijekom karijere je osvojio 24 Grand Slam titule. On često ističe i da su to zaslužni prehrana i treninzi.

Jednom je komentirao koliko mu je važno jesti određene namirnice tijekom meča.

'Banane, datulje i voda, ja stvarno ne shvaćam, svaki meč isto, dogovorimo se, a oni i dalje ne razumiju. Donesu mi jabuku. Kakva jabuka, čovječe. Onda nađem krušku, nema datulje. Pa mi donose neke magnete, ma, svašta nešto', nasmijao je Novak okupljene novinare.

Poznato je da je iz prehrane izbacio mliječne proizvode, crveno meso, gluten i šećere. Trudi se unijeti dosta vode tijekom dana, a nijedno jutro ne prođe da ne uzme, čim se probudi, čašu mlake vode s limunom. Također vodi računa da su njegovi obroci u približno isto vrijeme, a prijepodnevnu užinu uzima samo ako ima potrebe. Vrlo često na prazan stomak pije i sok od celera.

Gao Jing / Xinhua News / Profimedia 

Tri puta tjedno Novak primjenjuje ovakav jelovnik:

Prvi dan

  • Doručak: Voda i dvije žlice meda. Zatim jede musli od organske zobi, brusnice, grožđice, sjemenke bundeve ili suncokreta, bademi.
  • Jutarnja užina (ako je potrebno): kruh bez glutena ili krekeri s avokadom i tunom.
  • Ručak: Salata od miješanog povrća, bezglutenska tjestenina primavera (koristi se rižina tjestenina, tikvice, šparoge, sušene rajčice i po želji veganski sir).
  • Popodnevna užina: Jabuka s maslacem od indijskih oraščića, dinja.
  • Večera: Kelj, cezar salata (kelj, komorač, kvinoja i pinjoli) plus preljev (uključujući inćune ili sardine), juha minestrone, fileti lososa s pečenim rajčicama i marinadom.

Drugi dan

  • Doručak: Voda, dvije žlice meda, banana s maslacem od indijskih oraščića, voće.
  • Jutarnja užina (ako je potrebno): tost bez glutena s bademovim maslacem i medom.
  • Ručak: Salata od miješanog zelenog povrća, začinjena salata s rezancima (uključujući rezance bez glutena, crvenu papriku, rukolu, indijski orah i listove bosiljka, balzamični ocat).
  • Popodnevna užina: Integralne pločice s voćem i orašastim plodovima.
  • Večera: Salata od tunjevine (mahune, grah, rukola, tunjevina, crvena paprika, rajčica i slanutak iz konzerve), juha od rajčice, pečena rajčica.

Treći dan

  • Doručak: Voda, dvije žlice meda, bezglutenska zob s maslacem od indijskih oraščića i bananom, voće.
  • Jutarnja užina: Domaći humus (uključujući bezglutenski slanutak i soja umak) s jabukama.
  • Ručak: Zelena salata, tjestenina bez glutena s pestom (uključujući tjesteninu od riže, orahe i listove bosiljka).
  • Popodnevna užina: Avokado s krekerima bez glutena, voće.
  • Večera: Salata s avokadom i domaćim preljevom, juha od mrkve i đumbira.

Više fotografija Novaka, pogledajte u galeriji.