Obitelj sedmerostrukog prvaka svijeta u Formuli 1 Michaela Schumachera dobila je novčanu naknadu od 200 tisuća eura od izdavača njemačkog časopisa koji je objavio lažni intervju s legendarnim vozačem napravljen pomoću umjetne inteligencije, piše Sun

Njemačka publikacija Die Aktuelle u travnju prošle godine tvrdila da je osigurala 'svjetsku ekskluzivu' s teško ozlijeđenim velikanom Ferrarija - koji nije viđen u javnosti od svoje nesreće na skijanju 2013. godine.

Na duplerici je pomoviran intervju sa Schumacherovom fotografijom uz koji je bila izjava bivšeg vozača: 'Život mi se potpuno promijenio'. Nigdje nije naveden da riječ o izjavama prijatelja već da je riječ o jedinstvenom intervjuu sa Michaelom s odgovorima na goruća pitanja koja cijeli svije tako dugo postavlja. 

Michael Schumacher (3).jpg
Frank Hempel / United Archives / Profimedia 

Ostatak članka napisan je u obliku pitanja i odgovora, s AI chatbotom dizajniranim da oponaša slavne osobe koje smišljaju odgovore koje bi Michael navodno dao. Bot je čak govorio o fizičkom stanju nekadašnjeg sportaša, obitelji i budućim izgledima za oporavak.

Uvrnuti članak pod naslovom 'Život mi se potpuno promijenio' započeo je riječima: 'Prilika da jednom razgovaram s njim. Da ga pitam kako mu je stvarno'. Die Aktuelle je samo priznao da je citate, koji su koristili slikovite detalje za opisivanje njegovih ozljeda, napisao chatbot u bilješci na unutarnjim stranicama.

U utorak je njemački radni sud u Münchenu otkrio da je matična tvrtka magazina Funke Media platila 200.000 eura odštete obitelji Schumacher nakon što su zaprijetili pokretanjem sudskog postupka. Tadašnja urednica magazina koji je objavio lažni intervju odmah je dobila otkaz

Inače, zdravstveno stanje Michaela Schumachera više od 10 godina obavijeno je velom tajni. Legendarni vozač Formule 1 od nesreće na skijanju 29. prosinca 2013. godine nikad se nije oporavio, a i dalje se skriva od javnosti.

Više fotografija Michaela, pogledajte u galeriji. 

AGENCE / Bestimage / Profimedia, Handout / AFP / Profimedia Michael Schumacher