Ucjenjivali obitelj Schumacher za 15 milijuna eura: Ukrali tajne podatke o stanju Michaela, ali sad im je stigla kazna

Obitelj Schumacher naišla je na nove probleme.

Frank Hempel / United Archives / Profimedia

Državno tužiteljstvo u njemačkom gradu Wuppertalu priopćilo je u srijedu da je pokrenulo kazneni postupak u istrazi navodne ucjene obitelji F1 zvijezde Michaela Schumachera.

'Istraga je sada završena', rekao je glavni tužitelj Wolf-Tilman Baumert. Uhićenja i istraga prvi su put objavljeni u lipnju.

Naime, trojica muškaraca suočena su s optužbama u sklopu istrage: bivši član osiguranja Schumacherovih te otac i sin za koje se ne zna da su povezani s obitelji. Bivši Schumacherov zaposlenik optužen je da je drugoj dvojici muškaraca stavio na raspolaganje privatne materijale u zamjenu za peteroznamenkasti iznos novca. Pretpostavlja se da je 53-godišnjak, između ostalog, dobio zadatak da u ime obitelji digitalizira stare fotografije i videa. Na saslušanju pod optužbom priznao je da je izvor curenja informacija, navodi DW.

ERIC GAILLARD / AFP / Profimedia 

Otac i sin, u dobi od 53 i 30 godina, su optuženi da su pokušali iskoristiti te podatke za ucjenjivanje Schumacherovih.

Istražitelji kažu da je optuženi imao dva tvrda diska i četiri USB sticka koji su sadržavali privatne fotografije i video zapise iz obiteljske kolekcije, neke snimljene prije, a neke nakon Schumacherove nesreće na skijanju 2013. godine.

Obavili su više puta telefonske pozive tražeći 15 milijuna eura u zamjenu za vraćanje materijala. U slučaju neplaćanja, navodno su prijetili objavom podataka na dark webu.

Nekad zaposlenik obitelji Schumacher u Švicarskoj prvo je tražio dokaz da ucjenjivači posjeduju ono što su tvrdili. Ovo je poslano e-poštom kojoj se nije moglo ući u trag. Ali istražitelji su umjesto toga uspjeli pratiti pozive Schumacherovima na telefon u obližnjem Kasselu, što ih je na kraju dovelo do trojice osumnjičenih. Njemački istražitelji nisu komentirali prirodu korištenog materijala.

Sud je tako odlučio da je 53-godišnjak iz Wuppertala optužen za posebno teški slučaj pokušaja ucjene, njegov sin je optužen da je u tome sudjelovao. Bivši zaposlenik Schumacherovih, iz obližnjeg Wülfratha, također je optužen da je sudjelovao u pokušaju ucjene i za kršenje zakona o osobnoj privatnosti.

Tužitelji su zatražili produženje istražnog zatvora dvojici starijih muškaraca do početka suđenja. Mlađi muškarac trenutno nije u pritvoru. Odluka o tome hoće li se predmet suditi ili ne sada je na okružnom sudu u Wuppertalu ili Amtsgerichtu.

Slučaj nije prvi pokušaj ucjene Schumacherovih. Godine 2017. 25-godišnjak je uvjetno osuđen na 21 mjesec zatvora jer je od Corinne Schumacher tražio 900.000 eura. Taj je slučaj vođen u Reutlingenu u jugozapadnoj Njemačkoj.