Jedan od najboljih košarkaša odat će počast Draženu Petrović: Na memorijalnu utakmicu dolazi i Vlade Divac

Na memorijalnu utakmicu za Dražena Petrovića dolaze velikani.

Nik Erik Neubauer / imago sportfotodienst / Profimedia

Za nekoliko dana, točnije 5. rujan, u Areni Zagreb održat će se memorijalna utakmica za Dražena Petrovića. Koordinatorica ovog važnog događaja je Zdenka Zrilić, a otkrila je i da će zaigrati i jedna od najvećih košarkaških zvijezda današnjice. 

'Luka Dončić sigurno dolazi, a očekujemo još neke NBA igrače, kao i neke Draženove suigrače pa tako i Vladu Divca. Doći će i predstavnici klubova za koje je Dražen igrao, ali i neki igrači čija imena ovog trenutka ne smijem spominjati pri čemu bi mogao biti ugodnih iznenađenja', rekla je Zdenka Zrilić za Večernji

Ona je Biserkom Petrović nedavno nazočila 'Večeri zmaja', oproštaju od aktivnog igranja slovenskog košarkaša Gorana Dragića, na NBA parketima poznatog po nadimku Dragon. 

'Bio je to veliki NBA spektakl na slovenski način. Zaista je bilo spektakularno, šou vrhunske produkcije, besprijekorne koordinacije i odličnih organizatora. Doduše, mi koji se bavimo ovim poslom uvijek vidimo pokoji sitniji propust, no oni nisu vrijedni spomena. Čestitam ljubljanskim organizatorima, napravili su vrhunski šou', otkrila je. 

STORY ARHIVA 

U Zagrebu će se večer prije održati gala večer u Kristalnoj dvorani hotela Westin.

Inače, prijateljstvo Dražena Petrovića i Vlade Divca bilo je simbol Jugoslavije, a raspalo se kao i nekadašnja država, zbog politike. Košarkaši su bili nerazdvojni prijatelji, imali su povijesne rezultate, a na terenu su bili nepobjedivi duo, dok jednom nije počeo rat.

Dvojica velikana su bili najbolji prijatelji i cimeri u reprezentaciji. No onda se Dražen, tvrdio je tada Divac, prestao javljati bez ikakvog objašnjenja.

No tome je prethodio događaj sa Svjetskog prvenstva u Argeniti 1990. godine kad je Jugoslavija odnijela zlato. Tijekom slavlja jedan navijač je uletio na teren noseći hrvatsku zastavu. Divac je prišao, oteo mu je i uklonio s terena smatrajući da je takav potez nepotreban i nacionalistički jer su oni reprezentacija Jugoslavija, a ne Srbije ili Hrvatske.

'Bili su nerazdvojni, veliki prijatelji. Osjetila sam nešto nije u redu kada je Divac s Lakersima gostova u New Jerseyju. Pitala sam što se dogodilo, ali Dražen mi nikada nije dao odgovor na to pitanje. Zašto, najiskrenije, ne znam. Valjda ga je nešto mučilo, možda bismo danas znali da je tu. Ne mislim da je na Draženov i Divčev odnos utjecalo Svjetsko prvenstvo u Argeniti, kada je Vlade nakon finala uklonio hrvatsku zastavu s terena. On je došao izraziti sućut, ali nije imao snage bilo što reći. Osjetila sam veliku ljubav tog trenutka', ispričala je svojedobno Biserka.

ESPN je 2010. objavio dokumentarac 'Jednom braća' u kojem je Divac govorio o njihovom odnosu i o tome kako se nikad nije stigao pomiriti s Draženom jer je 1993. poginuo u prometnoj nesreći. Pritom je obišao i Draženov grob te tvrdio kako je između njih stala politika.