Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POLITIKA POTAKNULA SVAĐU KOŠARKAŠA: Zbog ovog čina je prekinuto prijateljstvo Dražena Petrovića i Vlade Divca

Prijateljstvo Dražena Petrovića i Vlade Divca bilo je simbol Jugoslavije, ali su u jednom trenutku prestali pričati.

 Dražen Petrović.jpeg Izvor: Instagram

Prijateljstvo Dražena Petrovića i Vlade Divca bilo je simbol Jugoslavije, a raspalo se kao i nekadašnja država, zbog politike. Košarkaši su bili nerazdvojni prijatelji, imali su povijesne rezultate, a na terenu su bili nepobjedivi duo, dok jednom nije počeo rat

 Vlade Divac.jpg Izvor: SCOTT OLSON / AFP / Profimedia

Dražen je bio sportaš koji je u potpunosti bio predan košarci. Iako je odrastao u Šibeniku, slavu je stekao u Ciboni s kojom je osvojio dvije titule prvaka Europe, a kao reprezentativac bio je svjetski i europski prvak. Prije nekoliko godina proglašen je najboljim europskim igračem svih vremena. Mnogi koji su ga poznavali tvrde da nije mogao funkcionirati ako mu prijatelji nisu bili sretni, a dovodio je na ručak djecu iz vrtića kojima mama nije stigla nešto skuhati, piše Stil Kurir

Iako je u potpunosti bio posvećen košarci, držao je do obrazovanja, a prije odlaska u inozemstvo, dao je dvije godine na Pravnom fakultetu. U Zagrebu je bio zvijezda, a djevojke su ga obožavala. Iako je dobro zarađivao, novac ga nije interesirao. 

'Kad stekneš milijune i dalje možeš samo jednom ručati i u jednom krevetu spavati', često je govorio. 

 Dražen Petrović Izvor: YouTube/Screenshot

Bio je pripadnik vjerojatno najjačeg košarkaškog tima, reprezentacije Jugoslavije, za koju su mnogi govorili da bi jedina mogla pobijediti američki 'Dream Team' s Jordano, Magicom i Birdom. Ekipa koja se sastojala od Petrovića, Divca, Kukoča, Rađe, Danilovića, Vrankovića i drugih sijala je strah neprijateljima. 

No, raspad Jugoslavije doveo je do razlaza ove reprezentacije. Dražena je izuzetno bio pogođen ratom koji je bjesnio u Hrvatskoj. Tada je na površinu izbila priča o kraju prijateljstva između Dražena Petrovića i Vlada Divca. 

Dvojica velikana su bili najbolji prijatelji i cimeri u reprezentaciji. No onda se Dražen, tvrdio je tada Divac, prestao javljati bez ikakvog objašnjenja.  

No tome je prethodio događaj sa Svjetskog prvenstva u Argeniti 1990. godine kad je Jugoslavija odnijela zlato. Tijekom slavlja jedan navijač je uletio na teren noseći hrvatsku zastavu. Divac je prišao, oteo mu je i uklonio s terena smatrajući da je takav potez nepotreban i nacionalistički jer su oni reprezentacija Jugoslavija, a ne Srbije ili Hrvatske. 

'Bili su nerazdvojni, veliki prijatelji. Osjetila sam nešto nije u redu kada je Divac s Lakersima gostova u New Jerseyju. Pitala sam što se dogodilo, ali Dražen mi nikada nije dao odgovor na to pitanje. Zašto, najiskrenije, ne znam. Valjda ga je nešto mučilo, možda bismo danas znali da je tu. Ne mislim da je na Draženov i Divčev odnos utjecalo Svjetsko prvenstvo u Argeniti, kada je Vlade nakon finala uklonio hrvatsku zastavu s terena. On je došao izraziti sućut, ali nije imao snage bilo što reći. Osjetila sam veliku ljubav tog trenutka', ispričala je svojedobno Biserka

 Biserka-Petrovic.jpg Izvor: STORY ARHIVA

Dražen je potom odabrao dres hrvatske reprezentacije. Nažalost, njegovu daljnju karijeru zaustavila je prometna nesreća.  Na autocesti u blizini njemačkog grada Denkendorfa se crveni Golf kojim je upravljala Draženova djevojka Klara Szalantzy, manekenka i košarkašica, pri brzini od 160 kilometara na sat zabio u Mercedesov tegljač.

Dražen, koji je spavao na suvozačkom sjedalu, i nije bio vezan, ispao je iz automobila kroz vjetrobransko staklo i poginuo na mjestu. Klara je prošla s lakšim ozljedama, a treća osoba koja je bila s njima u automobilu, turska košarkašica i Klarina prijateljica Hilal Edebal se ni do danas nije oporavila od teških ozljeda mozga te je gotovo potpuno izgubila pamćenje.

ESPN je 2010. objavio dokumentarac 'Jednom braća' u kojem je Divac govorio o njihovom odnosu i o tome kako se nikad nije stigao pomiriti s Draženom jer je 1993. poginuo u prometnoj nesreći. Pritom je obišao i Draženov grob te tvrdio kako je između njih stala politika.

Dokumentarac je komentirao i Dino Rađa. Objasnio je da film puno toga pogrešno prikazuje pa i to da su Divac i Dražen bili najbolji prijatelji. U stvarnosti najbolji prijatelji bili su Dražen i Stojko Vranković, a Divac je bio najbolji prijatelj Rađi.

'Film je super kao uspomena na Dražena i zato jer nosi poruku da trebamo pustiti rat iza sebe jer nikakav rat nikada nije donio ništa dobro, a prvi smo susjedi i trebamo živjeti normalno', rekao je Rađa za YouTube kanal Podcast Inkubator.

Povezane vijesti