Najbolji srpski tenisač Novak Đoković posvećuje veliku pažnju napornim treninzima, svom načinu prehrane, kao i odabiru namirnica koje se naći na njegovom tanjuru. Iako su masnoće često izbačene s njegovog jelovnika, postoji jedna namirnica koja mu je veoma dragocjena - ghee maslac, piše Krstarica.
Ovaj pročišćeni maslac, omiljen među sportašima poput Novaka, donosi ne samo bogatstvo ukusa već i niz zdravstvenih benefita. Ghee maslac je dragocjeni saveznik koji se preporučuje za dugovječnost. Prema brojnim istraživanjima doprinosi poboljšanju apsorpcije hranjivih tvari, podržava rad mozga i živčanog sustava. Čak podmazuje vezivno tkivo što čini tijelo fleksibilnijim.
Kako ga napraviti kod kuće?
- Priprema maslaca: Počinite s neslanim, visokokvalitetnim maslacem. Lagano zagrijavajte maslac u loncu dok se ne otopi. Uklonite bijelu pjenu koja se formira na površini.
- Procijedite i dodavanje aroma: Kad se maslac otopi i postane proziran s blagom orašastom aromom, ohladite ga i procijedite kroz gazu. Prelijte ga u teglu i dodajte začinsko bilje po želji za dodatne arome.
- Skladištenje i upotreba: Čuvajte ghee maslac na sobnoj temperaturi u tamnom prostoru. Zahvaljujući visokoj točki domiljenja, idealan je za prženje, pohanje, pripremu juha i variva, kao i za dodavanje umacima.
Ova namirnica je pravo blago u prehrani, ali naravno kao i uvijek, obavezno vodite računa o količinu koju konzumirate, jer je izuzetno kalorično.
Inače, Novak je svojevremeno otkrio da je iz prehrane izbacio mliječne proizvode, crveno meso, gluten i šećere. Trudi se unijeti dosta vode tijekom dana, a nijedno jutro ne prođe da ne uzme, čim se probudi, čašu mlake vode s limunom. Također vodi računa da su njegovi obroci u približno isto vrijeme, a prijepodnevnu užinu uzima samo ako ima potrebe. Vrlo često na prazan stomak pije i sok od celera.
Više fotografija Novaka, pogledajte u galeriji.