NOVAK ĐOKOVIĆ OTKRIO KOJU HRANU IZBJEGAVA: Ovih se namirnica odrekao, a evo što jede za bolju energiju

Novak Đoković otkrio je koju hranu često izbjegava.

Profimedia

Tenisač Novak Đoković je u nevjerojatnoj fizičkoj formi zahvaljujući zdravoj prehrani. Nedavno je razgovarao s Grahamom Bensingerom i otkrio kako izgleda jedan njegov prosječni dan.

"Počinjem s toplom vodom i limunom kako bih pomogao tijelu da se detoksicira. A onda na prazan želudac konzumiram sok od celera", rekao je Novak Đoković.

Zamjena jutarnje kave ili soka od naranče limunom i vodom je blagotvorna za struk, smatraju neki stručnjaci. Ipak, liječnici su nedavno upozorili da postoji malo ili nimalo medicinskih dokaza da to ima smisla.

Nakon soka od celera Đoković pije zeleni smoothie bogat hranjivim tvarima i algama.

"U prvom dijelu dana jedem puno voća. Ne volim jesti nikakvu hranu koja bi zahtijevala puno energije za probavu jer trebam puno energije za treninge", rekao je Novak.

On uživa i u žitaricama, kvinoji, divljoj riži i slatkom krumpiru. Ne bježi ni od normalnog krumpira, ali samo ako je kuhan.

2010. se odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafiniranog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas se hrani namirnicama biljnog podrijetla.

Novak Đoković ne voli se izjašnjavati kao vegetarijanac ili vegan, premda je poznato da ne jede namirnice životinjskog porijekla. U knjizi "Serviraj za pobjedu" 2013. godine, objavljen je kompletan jelovnik šampiona.

DAN 1.

Doručak: Voda je obavezna i on pije vodu čim ustane iz kreveta i to sa dvije žlice meda. Zatim jede muesli (uključujući organsku zob, brusnice, suho grožđe, sjemenke bundeve ili suncokreta i bademe).

Užina sredinom jutra (ako je potrebno): kruh bez glutena ili krekeri s avokadom i tunjevinom.

Ručak: Salata od miješanog zeljastog povrća, pasta primavera bez glutena (uključujući tjesteninu od riže, tikvice, šparoga, sušenih rajčica i opcijski veganski sir).

Popodnevna užina: Jabuka s maslacem od indijskog oraha; dinja.

Večera: Kelj, cezar salata (kelj, komorač, kvinoja i pinjoli) plus dresing (uključujući inćune ili sardine); minestrone juha; fileti lososa s pečenim rajčicama i marinadom.

Profimedia 

DAN 2.

Doručak: Voda; dvije žlice meda; banana s maslacem od indijskog oraha; voće.

Užina sredinom jutra (ako je potrebno): tost bez glutena s bademovim maslacem i medom.

Ručak: Salata od miješanog zeljastog povrća, začinjena salata s rezancima (uključujući soba rezance bez glutena, crvenu papriku, rukolu, indijski orah i listove bosiljka, balsamiko ocat).

Užina sredinom popodneva: Integralne pločice s voćem i orašastim plodovima;

Večera: Salata od tunjevine (fažoleti, kanelini grah, rukola, tunjevina, crvena paprika, rajčica i slanutak iz konzerve), juha od rajčice, pečene rajčice.

DAN 3.

Doručak: Voda; dvije žlice meda; zob bez glutena s maslacem od indijskog oraha i bananama; voće.

Užina sredinom jutra (ako je potrebno): Domaći humus (uključujući slanutak i soja umaka bez glutena) s jabukama.

Ručak: Zelena salata, tjestenina bez glutena s moćnim pestom (uključujući tjesteninu od riže, orahe i listove bosiljka).

Popodnevna užina: Avokado s krekerima bez glutena; voće.

Večera: Salata s avokadom i domaćim preljevom; juha od mrkve i đumbira. I onda opet dan 1., dan 2., dan 3....