'RAK MI JE OTIŠAO NA SVE KOSTI I NAJGORE MJESTO': Ćiro za Story o teškom stanju, zadnje riječi slamaju srca

S legendarnim trenerom Miroslavom Ćirom Blaževićem popričali smo proteklog tjedna o njegovoj silovitoj borbi protiv bolesti koja mu je oduzela gotovo sve.

Robert Gašpert

Posljednjih nekoliko mjeseci sa strepnjom pratimo zdravstveno stanje trenera svih trenera, Miroslava Ćire Blaževića, poglavito otkad je prošlog tjedna snimljen u šetnji Zagrebom nakon izlaska iz bolnice dok ga je sin Miroslav držao pod ruku. Umorna lica i bez osmijeha hodala je legenda voljenim ulicama, što je zabrinulo sve nas koji ga obožavamo. Stoga smo ga nazvali prošlog petka u nadi da ćemo čuti bolje vijesti te da mu poželimo svu sreću ovog svijeta.

- Ja sam ti tako bolestan... Tako mi je teško - kroz suze nam je govorio: - Ova jeb*** bolest cijelog me zaokupirala. Mučim se, patim se. Velike bolove imam, tako, eto... Što ću ti reći, Antonija moja?

- Što doktori kažu? - pitam ga.

- Ne mogu, ljubavi, noge me ne drže više od silne vode, idem na infuziju... Situacija je teška, eto, da ti budem iskren. Vrlo, vrlo teška... Rak mi je otišao na sve kosti, i na najgore i najopasnije mjesto - jetru. I uništava sve polako i sigurno, i tako - govorio je umornim glasom, opet ne zaboravivši našoj redakciji poželjeti sve najbolje. Kao da mjesta za utjehu u tom trenutku nije bilo... Ipak...

- Nadam se da ćemo se vidjeti idući tjedan - izustila sam...

FILIP HOFER 

- U pi*** materinu ćemo se vidjeti, svaki tren trebam umrijeti, ljubim te, ćao!

Zurila sam u mobitel u nevjerici da je to moguće. Da naš prijatelj polako gubi bitku s karcinomom.

A ne, ne... Naš Ćiro 10. veljače slavi 88. rođendan! I to treba naglasiti, obilježiti, slaviti...

Rođen, kako sam priča, u teškoj neimaštini u Travniku, a iz tog malenog bosanskohercegovačkoga grada osvojio je cijeli svijet! Počeo je kao nogometaš, a impresivnu trenersku karijeru nastavio je u Švicarskoj, čiji je bio i izbornik. Vrhunac je doživio s Vatrenima 1998. kad je osvojio broncu na SP-u u Francuskoj. Ako njega pitate, najviše je vezan uz Dinamo 1982. godine, kada su postali prvaci bivše države nakon 24 godine. I tada je već ušao u legendu...

- Nikad nisam tajio da je 1982. godina mog života. Godina koja je ispred svih ostalih - ispričao nam je u listopadu prošle godine dok ga je gotovo svaki drugi prolaznik dolazio pozdraviti, a on je za svakog imao lijepu riječ i stisak ruke. A mi dva sata mudrosti, šala, druženja s kojeg se ne zaboravljaju puno puta izgovorene Ćirine misli:

STORY ARHIVA 

- Uvijek treba miriti ljude, život je sastavljen od sitnih radosti i velikih razočaranja, žene su najvažnija bića na svijetu...

Citirao nam je i Jacquesa Préverta. I tako... Dotaknuo se i svoje intimne satisfakcije...

- Uvijek sam imao opravdanje za svaku budalu. Ako si pametan, znat ćeš se adekvatno ponašati s budalom, i kad ti je puna kapa i kad bi mu najradije rekao: 'Tjeram te u pi*** materinu, kako si tako pametan.' A on budala. A što ćeš? Svatko ima svoju istinu. Rijetko ćeš pronaći ljude da isto misle. To i ne bi bilo ni dobro.

I još je puno inspirativnih misli u riznici legende o kojem se snimaju filmovi i prave predstave...

A njegov duh iznova inspirira i inspirirat će.