Na današnji dan prije 31 godina poginuo je najveći hrvatski košarkaš svih vremena, Dražen Petrović. Automobilska nesreća šokirala je sportski svijet. Njegov talent i strast prema košarci nisu imali premca, a već za života je postao legenda.

Dražen je u ranoj mladosti pokazao neobičan talent, a uz predanost treninzima i neumoran rad izdvojio se kao poseban igrač. Njegova karijera je brzo napredovala, a 1986. godine pridružio se KK Ciboni u Zagrebu gdje je postao ključan igrač te pomogao u osvajanju titule prvaka Europe 1987. godine.

Prelaskom u NBA 1989. godine postao je prvi Europljanin koji je stekao status zvijezde u američkoj ligi. Nastupajući za New Jersey Nets i kasnije za Portland Trail Blazers, Dražen je briljirao na terenu, osvajajući srca navijača.

Dražen Petrović
YouTube/Screenshot 

Njegova košarkaška karijera bila je obilježena izvanrednim uspjesima, uključujući osvajanje Univerzijade, prvenstva Europe i svijeta s Jugoslavijom.

Međutim, tragedija 7. lipnja 1993. godine zauvijek je završila njegovu sportsku priču. Na autocesti u blizini njemačkog grada Denkendorfa se crveni Golf kojim je upravljala Draženova djevojka Klara Szalantzy, manekenka i košarkašica, pri brzini od 160 kilometara na sat zabio u Mercedesov tegljač.

Dražen, koji je spavao na suvozačkom sjedalu, i nije bio vezan, ispao je iz automobila kroz vjetrobransko staklo i poginuo na mjestu. Klara je prošla s lakšim ozljedama, a treća osoba koja je bila s njima u automobilu, turska košarkašica i Klarina prijateljica Hilal Edebal se ni do danas nije oporavila od teških ozljeda mozga te je gotovo potpuno izgubila pamćenje.

Bio je to trenutak koji je potresao cijeli svijet košarke i ostavio prazninu koja nikada nije mogla biti potpuno ispunjena. U dobi od samo 28 godina, Dražen Petrović je prerano napustio ovaj svijet, ali za sobom je ostavio naslijeđe koje i dalje živi.

Draženova majka Biserka nikad nije preboljela ovaj trenutak, a jednom prilikom se susrela s Hilal.

'Vrlo sam se emotivno istrošila od ovog susreta, mislila sam da neću moći izdržati. To je samo dio filma koji je napravljen u Istanbulu i objavljen zbog godišnjice smrti mog sina. Tek kad pogledate drugi dio, vidjet ćete koliko je to bilo potresno. Hilal je uništena', istaknula je Biserka Petrović za Dnevni avaz.

Biserka-Petrovic.jpg
STORY ARHIVA 

Edebal je bivša košarkašica, ali ne sjeća se da je bila u automobilu i nesreći jer je od posljedica tragedije dobila amneziju.

Biserka nikad nije preboljela smrt Dražen, a i dalje se nije susrela sa sinovom djevojkom Klarom. Biserka je jednom prilika rekla da je posjetila 'vidovnjaka' koji je predosjetio nesreću. Ne samo to, ona misli da je njezin sin zaslužio bolju ženu od Klare.

'To nije bila ljubav, to je bio, hajde da kažemo, flert. Ona je isto igrala košarku i sudjelovala u New Yorku na modnoj reviji vjenčanica, pa je s prijateljicom zamolila Dražena da joj da kartu za utakmicu. Tu se nešto nastavilo pa je ona tri meseca ostala kod Dražena. Rodilo se nešto. Ali njegova prava ljubav je Renata koja je s njim bila pet godina. To je njegova najveća ljubav bila, a ovo nije bila ljubav, već nešto što ne mogu tumačiti kao ljubav. Ako mi dozvolite, ja nisam fanatik ničega, ali iz ovog svega izvlačim jedan zaključak.

Naime, u Zagrebu je bio jedan čovek koji je bio jako vidovit i ja sam prije tragedije otišla kod njega. Ne svojom voljom, već smo bili u nekom društvu. Tada mi je on rekao: 'Šta hoće ove dvije žene što idu s Draženom?' Dakle, on je vidio Draženov odlazak, ali meni nije htio reći jer je to bila sudbina. Rekao mi je: 'Da sam ja vama i rekao da će Dražen nastraditi, vi to ne biste mogli da spriječiti!' Ima nešto što mi na ovome svijetu, je li to zvijezda ili energija, ali ima nešto da svi imamo svoje vrijeme kada ćemo završiti i svi imamo neko svoje poslanje. Ali taj čovjek mi je rekao za te dvije žene. On je vidio njih da odvoze Dražena u smrt.'