Automobil sportskog direktora NK Osijeka, Josea Bote, izrešetan je danas na parkirališu u Šamačkoj ulici u Osijek, piše Jutarnji list. Nepoznati počinitelj pucao je u vjetrobransko staklo na mjestu vozača i ispalio sedam hitaca, srećom nitko nije ozlijeđen. Naime, Jose Boto trenutno je na godišnjem odmoru u Portugalu, a njegov suradnik Alfredo Almeida prvi je uočio što se dogodilo.  

Jose Boto automobil.jpg
Borna Jakšić/Pixsell 

Boto je rođen 2. ožujka 1966. u blizini Lisabona. Prvu menadžersku poziciju dobio je u lokalnoj momčadi svog rodnog mjesta, prije nego što je prešao u Sacavenense, a onda u Benficu. Od 2007. godine je skaut, a onda i voditelj skauting odjela do 2018. godine. Godine 2018. postaje sportski direktor Šahtara iz Donjecka gdje preuzima odgovornost za stvaranje momčadi. Pod njegovim vodstvom, Šahtar je osvojio razne naslove i igrao u UEFA Ligi prvaka.

Zatim 2021. prelazi u PAOK na dvije i pol godine. Nakon velikih europskih klubova, 11. siječnja ove godine imenovan je sportskim direktorom Osijeka

Inače, tijekom vođenja skautskog odjela u Benfici otkrio je Angela Di Mariju, koji je otišao u Real Madrid za 35 milijuna eura, Axela Witsela, koji je prodan u Zenit za 40 milijuna eura, Nemanju Matića, koji je otišao u Chelsea za 25 milijuna eura, Jana Oblaka, koji je otišao u Atletico Madrid za 16 milijuna eura i Edersona, koji je otišao u Manchester City za 40 milijuna eura.

Nema previše informacija o njegovom privantom životu, ali zna se da je otac dvojice sinova, Pedro i Gonçalo