Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVI KORAK JE NAPRAVILA ONA: Lino Červar s Klaudijom u braku više od 45 godina, a mir im narušila njezina teška bolest

Hrvatski trener Lino Červar danas slavi 73. rođendan.

 Lino i Klaudija Červar.jpg Izvor: Matija Habljak/PIXSELL

Lino Červar, trener i bivši izbornik hrvatske rukometne reprezentacije, danas slavi 73. rođendanS Linom Červarom na čelu hrvatska reprezentacija je za nepune dvije godine postala svjetskim prvakom i olimpijskim pobjednikom. On je često naglašavao kolika podrška u karijeri mu je njegova supruga Klaudija te kćeri Ana i Ranka, ali i petero unučadi. 

Jednom prilikom Lino je ispričao da su se upoznali na plesnjaku.

'Prvo su mi rekli da me gleda, a kad je prolazila pokraj mene, pozvala me na ples. Zamisli da cura zove na ples! Iskreno, nije mi se to baš svidjelo, čak sam se i raspitivao poslije tko je i odakle ta cura koja je toliko slobodna da dečka zove na ples. A kad sam saznao tko je, umalo sam pregrizao jezik. Vrlo sam brzo shvatio da je Klaudija sigurno prava osoba za mene ', ispričao je Lino za Večernji list

Netom prije nego što se oženio 1975. godine, dobio je poziv za vojsku.

'Rekao sam svojoj gospođi: 'Pa ne bih se ja sad ženio, dok ne dođem kući ja ću razmisliti, i ti ćeš razmisliti, možda ćemo promijeniti mišljenje'. Odgovorila mi je: 'E ne, hoću ja to sada, odmah'. Pitao sam je: 'Pa kako odmah, ne znaš s kim si se ortačila, s čovjekom koji ima svoj put i svi zapravo meni moraju služiti više nego ja drugima'. Rekla mi je: 'Da, spremna sam i na to'. I to je i napravila. Cijelo mi je vrijeme čuvala leđa i omogućila mi da se posvetim poslu koji volim, stoga mi je u životu broj jedan obitelj, a na drugom mjestu je rukomet', otkrio je za Story

 Lino Červar i supruga Klaudija.jpg Izvor: STORY PRESS

Njegova supruga nerado istupa u javnosti i ne prati ga na utakmicama jer ga ne želi ometati na njegovom radnom mjestu. Klaudija utakmica prati od  doma s kćerima Rankom i Anom te s unucima. Rukometom se bavila i Klaudija, a u šali je jednom rekla kako se prestala baviti rukometom kada je joj je suprug rekao da nije talentirana.

Klaudiji na početku braka s Linom nije bilo lako jer je naš proslavljeni rukometni trener stalno bio na putu pa su mu i vikendi bili rezervirani za rukomet, a Lino je cijenio njezinu strpljivost i posvećenost obitelji i rekao je za 24 sata:

'Moja supruga je žena koja ne drži tri, nego četiri zida u kući. I veliki je radnik! Da su moji igrači vrijedni kao ona, da u teškim trenucima imaju takvu volju ići naprijed, imali bismo strašnu reprezentaciju. Ne želim joj se dodvoravati kad ovo govorim, nema za to potrebe nakon 40 godina braka, ali da nije bilo nje, ne bi bilo ni mojih uspjeha', otkrio je Lino. 

Nažalost, obitelj Červar je se prije nekoliko godina suočila s Klaudijinom teškom bolesti. Lino je bio uz suprugu neprestano i opet je ponovio kako je ona najzaslužnija za sve njegove uspjehe.

'Više se sada volimo i poštujemo nego u mlađim danima. Od početka mi se sviđalo što ima poštovanje prema svima, radišan je, pedantan i puno voli obitelj i djecu, a pogotovo svu djecu iz rukometa. Veliki je radnik. Nekada se noću probudim i zateknem ga za radnim stolom', rekla je prošle godine za Hrvatski radio Klaudija Červar te dodala kako za ničim u njihovom braku ne žali.

 Lino Červar.jpg Izvor: FILIP HOFER

Povezane vijesti