Prehrana Novaka Đokovića(36) je česta tema u medijima, a i sami tenisač je istaknuo kako nju smatra važnim faktorom za uspjeh. Đoković je u više navrata istaknuo da prakticira biljnu prehranu, autofagiju i izbjegava gluten. Sada je naveo da u njegovom domu postoji jedna namirnica koja je zabranjena, a to je šećer. 

Naravno, to ne znači da ne konzumiraju ugljikohidrate, a tenisač za ručak često jede tjesteninu, no bira bezglutensku opciju. On zapravo izbjegava prerađene šećere koji se nalaze u slatkišima i gaziranim pićima.

Čime je Novak Đoković zamijenio šećer?

Poznato je da je nakon pobjede na Australian Openu 2012. godine poželio čokoladu pa je pojeo samo jednu kockicu. To je samodisciplina iz koje mnogi mogu da uče. Međutim, to ne znači da se Novak povremeno ne zasladi, i to najčešće datuljama, to je voće pa sadrži dosta šećera, ali je to u značajnoj mjeri fruktoza. 

Datulje su bogate vlaknima i imaju nizak glikemijski indeks, tek 42, zbog čega su sjajna opcija kada poželite desert. 

U svojoj knjizi 'Serviraj za pobjedu' iz 2013. godine, Đoković je otkrio da je novozelanski manuka med jedna od najvećih tajni njegove prehrane, a konzumira ga tako što svakog jutra pojede dve žličice ovog meda uz veliku čašu vode na sobnoj temperaturi. Uz to, ponekad ga uzme i tokom dana, kao i na terenu između setova.

Manuka med, poznat je po visokom udjelu vitamina B kompleksa, kalcija, bakra, željeza, magnezija, kalija, natrija i cinka.