Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOPING AFERA KOŠTAT ĆE KARIJERE MLADOG HRVATA? Sud danas odučuje o sudbini 21-godišnjeg nogometaša upletenog u skandal

Mlada nada hrvatskog nogometa, Mario Vušković, optužen je za doping, a slučaj bi ga mogao koštati karijere. Sud će danas odlučiti piše li mu se crno do kraja života.

 mario vušković Izvor: Profimedia

U petak, 17.3., od 13 sati počinje treći krug ročišta za mladog hrvatskog nogometaša Maria Vuškovića (21), igrača HSV-a koji je prošle godine pao na doping testu i suspendiran je od 15. studenog, dok je posljednju utakmicu odigrao 9. studenog.

Ovom mladom, perspektivnom nogometašu, koji je prije igrao za Hajduk, zbog doping skandala prijeti čak četverogodišnja suspenzija s nogometni terena – što bi mu moglo u potpunosti uništiti karijeru. O njegovoj će sudbini odlučiti Sportski sud.

Podsjetimo se, Vušković se našao u središtu skandala kada su doping testovi pokazali da je pozitivan na nedopuštene supstance. Nakon toga je mladi stoper bio na poligrafskom ispitivanju u Engleskoj, a kako je izvijestio njemački Bild, Vušković je prošao detektor laži, koji sugerira da je vjerojatnost za namjerno korištenje dopinga u njegovom slučaju manja od jedan posto. Ipak, poligraf nema presudnu težinu na njemačkom sudu.

 Mario Vušković optužen je za doping. Izvor: Profimedia

Ono što je posebno problematično u ovom slučaju je to što se doping stručnjaci i ispitivači ne slažu oko rezultata. Neki tvrde da je uzorak 100 posto točan i pozitivan na doping, dok drugi pak tvrde da postoji oko 80 posto šanse da je lažno pozitivan.

Što se pak samog Vuškovića tiče, cijela situacija mu teško pada te je nedavno na jednoj novinskoj presici pod teretom optuži čak i zasuzio. Sam je pred sudom rekao kako je nevin te da je spreman baš na sve ne bi li to i dokazao. Rekao je da misli kako čašica u koju je dao urin nije bila propisno zatvorena te da nije bio dobro informiran o svojim pravima jer ne zna toliko dobro njemački jezik.

 Mario Vušković možda će biti suspendiran s nogometnih terena u trajanju od 4 godine. Izvor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Posebno važan dokaz nogometaševe nevinosti je činjenica da je samo nekoliko dana nakon što je doznao za pozitivan test nogometaš bio podvrgnut 'screeningu' kože. Tada je dokazano kako na koži nema nikakvih tragova uboda hipodermnim iglama. Zašto je to važno? EPO je supstanca koja poboljšava sposobnosti sportaša i strogo je zabranjena, a za nju je Vukušić optužen da ju je uzimao, no unosi se intravenozno, odnosno iglom.

 Mario Vušković je prije bio igrač Hajduka. Izvor: Profimedia

Inače, EPO je hormon koji luči nadbubrežna žlijezda, stvara mlade eritrocite, crvena krvna zrnca sposobna prenositi puno kisika, a javnost je za ovu doping supstancu saznala kada se otkrilo da je njome svoje protivnike varao jedan od najvećih biciklista svih vremena, Lance Armstrong.

'Ovom prilikom bih htio zahvaliti svojim suigračima, klubu, nevjerojatnim navijačima i svima koji su mi pružili podršku i bili uz mene u ovim teškim trenucima. Za svoju ću se nevinost boriti do samog kraja. Nadam se da se uskoro vidimo na terenu', poručio je Vušković početkom ožujka, a sada tek trebamo vidjeti što će sud odlučiti – treba li mu okončati karijeru ili ga 'pomilovati'.

Povezane vijesti