Lijek za srce Šarapovoj je nepovratno uništio karijeru: Zbog bizarnih pravila prozvali je varalicom

Proslavljena ruska tenisačica je pala na doping testu.

BACKGRID / BACKGRID UK / PROFIMEDIA

Sportski svijet šokirala je činjenica da je talijanski tenisač Jannik Sinner dva puta bio pozitivan na doping testovima. Međutim, oslobođen je otpužbi i samo će mu biti oduzeti bodovi. Prihvaćeno je tenisačevo objašnjenje da je u njegov organizam supstanca klostebol ušla putem masaže od strane jednog člana njegova tima. Bizaran slučaj podsjeća na slučaj Marije Šarapove 2016. godine, piše Žena

Bio je ožujak 2016. godine kad je Šarapova, do tada poštovana i obožavana tenisačica, magnet za sponzore, gledatelje, medije i obožavatelje, sazvala konferenciju za tisak u jednom hotelu u Los Angelesu. Poznata po svojoj neustrašivosti, nepokolebljivom stavu, posvećenosti tenisu, treninzima, čeličnoj volji i borbenosti, nitko nije ni razmišljao da će prelijepa Ruskinja obznaniti da je uhvaćena u varanju. 

Kako se često borila s ozljedama, javnost je očekivala da će najaviti sportsku mirovinu. S obzirom na to da je bila poznata po fair playu, Ruskinja je odlučila pred javnosti priznati grešku i reći cijelu istinu. 

'Da sam željela objaviti kraj karijere, to sigurno ne bih napravila u hotelu u Los Angelesu i na ovako ružnom tepihu', započela je tenisačica svoje obraćanje. 

'Moram priznati da sam tijekom Australian Opena bila pozitivna na doping testu', dodala je i sve prisutne ostavila u potpunoj nevjerici. 

MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia 

I svima koji znaju teške početke talentirane Ruskinje, njezin dolazak u SAD s ocem i tek nekoliko stotina dolara, bez majke, koja je morala ostati u matičnoj zemlji jer nije mogla dobiti vizu, a onda ubrzo i nevjerojatan uspjeh, bilo je jasno da varanje nije bilo svjesno ni planirano. 

Međutim, greška koja će je koštati velikana tenisa neukaljanog imena, dogodila se zbog nemarnosti. 

Liječnik joj prepisao zabranjeni lijek

Šarapova je 2006. godine dobila terapiju o strane osobnog liječnika iz Moskve, zbog srčanih problema. Propisan joj je  lijek meldonij koji sadrži supstanu meldonium.

Punih 10 godina spomenuta supstanca bila je potpuna legalna, ali baš u godini kad su se održavale Olimpijske igre u Riju, postala je zabranjena. Svjetska antidopinška agencija pokušala je informirati sportaše o novonastalim promjenama, a Marija je krajem 2015. godine dobila mail putem kojeg je obavještena da je meldonium uvršten na popis zabranjenih supstanci jer 'doprinosi bolje performansu sportaša i manjem umaranju uslijed velikih fizičkih napora'. 

Ni Sibirska ljeptica ni njezin tim nisu obratili pažnju na upozorenje pa se nakon poraza u četvrfinalu Grand Slama u Melbourneu, morala suočiti s ozbiljnim posljedicama svoje nemarnosti. 

Kiran RIDLEY / AFP / Profimedia 

Kazna od dvije godine umanjena na 14 mjeseci

Zabrana natjecanja pune dvije godine, teške riječi i optužbe, 35 trofeja čija je vrijednost umanjena do nepostojanja, ime koje je postalo sinonim za varalicu, a ne za nesalomljivu tenisačicu. Brojne nevolje su je zapljusnule u tom trenutku. 

Ipak, ona se borila s nepravednom kaznom do Strasbourga. Uspjela je donekle doći do pravde jer joj je odsutnost s terena smanjena na 14 mjeseci. Za to vrijeme se posvetila obrazovanju, upisala je biznis studij na Harvardu, unaprijedila posao sa slatkišima, redovno trenirala i hrabro se vratila. 

Nažalost, nije imala rezultate dostojne njenog renomea. Osvojila je tek jedan turnir, i to najniže kategorije u Tianjinu u Kinu, stigla do četvrtfinala Roland Garrosa, ali su ponovno povrede bile jače. Slavna Ruskinja se 2020. odlučila povući. 

Na trogodišnjem putu povratka i ponovno dokazivanja pratile su je priče da bez dopina nije ni sjenka stare sebe. 

Instagram 

Podsjetimo, bivša ruska teniska zvijezda rodila je prvo dijete u srpnju 2022. godine, sina Theodorea, a sretnu vijest je objavila na svom Instagramu. Zaručena je za britanskog poduzetnika Alexandera Gilkesa, ali svoj privatni život skrivaju.

Više fotografija Marije, pogledajte u galeriji.