Legendarna ruska tenisačica Marija Šarapova slavi 37. rođendan. Prekrasna Ruskinja pozornost je privlačila svojim sportskim uspjesima jer je osvojila sva četiri Grand Slam turnira te provela 21 tjedan na prvom mjestu WTA liste. Međutim, tijekom karijere je stekla i reputaciju tenisačice koju su u stopu pratili skandali, afere o padu na doping testu kao i suđenje zbog prevara sa nekretninama se i danas pamte.

Njeni roditelji Yuri i Yelena živjeli su u drugom najvećem gradu Bjelorusije, Gomelu, koji je teško bio pogođen nakon nuklearne katastrofe u Černobilu. Nakon ove teške krize, sele se u Sibir malo prije Marijinog rođenja 1987. godine. Prema njezinoj priči, pobjegli su zbog nuklearne katastrofe, ali prijatelji i rođaci njenog oca kažu da je u venama Šarapovih samo novac, i da su se preselili zbog bolje zarade.

Marija Šarapova (4).jpg
Instagram 

Imala je nepunih šest godina kada ju je velika Martina Navratilovavidjela kako igra pa je ocu Yuriju rekla: 'Gospodine, vaša kći ima nevjerojatan talent. Njegujte ga'.

Kad je napunila šest godina, preselio se sa njom na Floridu, gdje su bili najbolji teniski treneri i tako je na dvije godine razdvojio od majke, jer nisu imali novaca da se presele svo troje.

Tjerao ju je da vježba sve dok joj ruke ne postanu potpuno prekrivene žuljevima od teškog reketa, a vikao na nju kad nije mogla napraviti ono što je on zamislio.

Kad je imala samo 9 godina, Marija je osvojila ženski turnir za mlađe od 16 godina i bogatstvo je već bilo na vidiku. Uskoro je osvojila i Wimbledon. Yuri je odmah prodao njihovu kuću na Floridi i kupio vilu, a skromni auto zamijenio luksuznom limuzinom.

Nakon nekoliko pobjeda, svjetski brendovi su joj počeli nuditi suradnju, a našla se i na naslovnici časopisa Vogue. U prvi plan je došla i fenomenalnim tenisom, i modnim izrazom, ali i gostovanjem u TV emisijama bez gaćica... Što god se moglo unovčiti i staviti na naslovne strane.

Marija Šarapova
Instagram 

U četvrtfinalu Australian Opena 2016. godine Šarapova je izgubila od Serene Williams. Nakon meča otišla je na doping kontrolu i ispostavilo se da je pozitivna. Nastupima se vratila 2017. godine, ali dobar dio sezone imala je problema s ozljedama, da bi 2020. odlučila prekinuti karijeru.

U razgovoru za Vogue, a ne za sportski magazin objavila je da se povlači iz tenisa. Tada je rekla: 'Tenisu, opraštam se. Tijelo mi je postalo prepreka. Nedostajat će mi tenis svaki dan'.

Ruskinja je 2016. godine bila na na udaru zbog navodne prevare s nekretninama u Indiji, jer se njeno ime dovodilo u vezu s projektom izgradnje luksuznih stambenih objekata koji nikada nije započet.

Uz veliku popularnost idu i velike kritike pa su Šarapovu kritizirali i zbog humanitarnog rada.

'Rodila sam se s ovim licem i ovim tijelom, a trudim se izgledati što bolje mogu kao svaka žena i svaka osoba. Bogata sam pa pomažem koliko mogu kao svaka normalna osoba. Ali ja sam prije svega profesionalna sportašica. A malo je teže biti profesionalna tenisačica i Majka Terezija u isto vrijeme. Pričajte vi što hoćete, ali to je istina i vi znate da imam pravo', rekla je jednom prilikom Marija Šarapova, inače jedna od najboljih prijateljica Novaka Đokovića.

Podsjetimo, bivša ruska teniska zvijezda rodila je prvo dijete u srpnju 2022. godine, sina Theodorea, a sretnu vijest je objavila na svom Instagramu.

Marija Šarapova
Instagram 

'Najljepši, najizazovniji i najveći poklon koji je naša obitelj mogla tražiti', napisala je uz fotografiju na kojoj pozira sa zaručnikom Alexanderom Gilkesom, a mališana drže u rukama.

Više fotografija slavne tenisačice, pogledajte u galeriji.

Instagram Marija Šarapova