DIV S TENISKIH TERENA: Ivo Karlović preživio je siromaštvo i opaku bolest, a sreću pronašao samo s jednom ženom

Ivo Karlović na današnji dan slavi svoj 44. rođendan pa smo se prisjetili njegove životne priče.

Robert Gašpert

Ivo Karlović, proslavljeni hrvatski tenisač visok 2 metra i 11 centimetara, rođen je na današnji dan 28. veljače 1979. Podsjetimo se, Karlović se tenisom profesionalno počeo baviti 2000. godine, a najveći uspjeh mu je osvajanje osam turnira u pojedinačnoj konkurenciji, te dva turnira u konkurenciji parova. Od najboljih Grand Slam rezultata izdvaja se četvrtina završnice Wimbledona 2009. godine.

Visok je 211 cm, pa je zbog toga najviši tenisač koji je ikada dospio u ATP Top 100 ljestvicu tenisača svijeta. Upravo zbog svoje visine najjača strana su mu servisi. Karlović je tako trenutačno uvjerljivo prvi na ljestvici broja as servisa u povijesti tenisa.

Profimedia 

U siječnju 2019., Ivo Karlović na pragu 40. godine, došao je do svojega 19. finala na ATP turnirima, pobijedivši u polufinalu u indijskom Puneu. Stigao je do 13 tisuća aseva u karijeri. Ujedno je postao i najstariji finalist na ATP turnirima nakon 1977. godine.

‘Ne osjećam da sam sporiji i slabiji nego kad sam imao 38, pa zašto ne bih nastavio? Naporno sam radio cijeli život, igrao sam na ratom razorenom igralištu, premostio financijske teškoće i zdravstvene probleme, ali i dalje mi ide. Naučio sam da je lakše prebroditi teškoće ako volite ono što radite. Ako nešto stvarno želite, naći ćete način da to i ostvarite. Ako postoji želja, sve je drugo lako. Lako je trenirati, putovati, boriti se na terenu. Morate to željeti, a ja i dalje želim igrati. Još nisam gotov’, izjavio je u intervjuu za ATP službenu stranicu 2019. godine i priznao da je tijekom godina proživio brojne krize.

Inače, Karlović je obiteljski čovjek koji se oženio 2005. za suprugu Alsi. Naš tenisač obožava igrati košarku, a odrastao je u obitelji oca meteorologa i majke koja je radila u poljoprivredi. Ivo je i otac dvoje djece, djevojčice i sina, a obitelj živi u Miamiju.

U karijeri je Karlović samo dva puta bio prisiljen uzeti pauzu od igre, i to zbog rata u Hrvatskoj, koji je počeo kada je navršio 11 godina, i virusnog meningitisa od kojeg je obolio 2013. godine. Naime, 27. travnja 2013. primljen je u bolnicu u Miamiju. U početku su neki portali prenijeli vijest da se sumnjalo na blaži moždani udar, ali je ubrzo potvrđeno da boluje od virusnog meningitisa.