Legendarna Ruskinja Jelena Isinbajeva više puta je proglašavana najboljom svjetskom atletičarkom, a svoju slavu stekla je u disciplini skok s motkom. Osvojila je dvije zlatne medalje na Ljetnim olimpijskim igrama (2004. i 2008.). Trostruka je svjetska prvakinja (2005., 2007. i 2013.) i svjetska rekorderka. Štoviše, neki je nazivaju najboljom skakačicom s motkom svih vremena. 

Rođena 3. lipnja 1982. u Volgogradu u Rusiji, a na sportski put je krenula u dobi od pet godina, isprva je trenirala gimnastiku prije nego što je prešla na skok s motkom. Njezina izvanredna predanost i talent doveli su je do velikih visina, doslovno i figurativno.

Postala je prva žena koja je preskočila pet metara 2005. godine. Njezin je trenutni svjetski rekord 5,06 m na otvorenom, a postavljen u Zürichu u kolovozu 2009. godine. 

Iz profesionalnog sporta se povukla 2016. godine, a zanimljivo je da bojnica u Ruskim oružanim snagama.

Što se tiče privatnog života, ona se 2014. godine udala za dugogodišnjeg dečka Nikitu Petinova, bacača koplja, u rodnom Volgogradu. Par ima dvoje djece, kćer Evu Petinovu i sin Dobrynyu Petinova. 

Međutim, slavna atletičarka često je bila u medijima zbog svojih kontroverznih poteza. Višestruka svjetska prvakinja u skoku s motkom je na udaru kritičara zbog suradnje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Godine 2012. bila je njegova predstavnica od povjerenja na predsjedničkim izborima. Zatim je 2015. potpisala je petogodišnji ugovor s MORH-om i promaknuta u čin bojnice. Ona je 2020. bila dio radne skupine za ustavne amandmane koji su poništili Putinov mandat i službeno mu omogućili da ostane na vlasti do 2036.

Jelena Isinbajeva Vladimir Putin.jpg
Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia 

Međutim, ona je 2018. godine kupila raskošni dvoetažni penthouse s bazenom na Kanarskim otocima, i to u vrijednosti od milijun eura. U veljači 2022. godine, prije napada Rusije na Ukrajinu, kupila je još dvije vile u blizini plativši ih oko dva milijuna eura. To joj je omogućilo dobivanje španjolske boravišne dozvole, i tada se preselila. 

Inače, sportašicu su kritizirali jer je tijekom govora 15. kolovoza 2013. godine izazvala kontroverze osuđujući homoseksualnost, kritizirajući sportaše zbog podrške LGBT pravima i zalažući se za zakon koji zabranjuje 'homoseksualnu propagandu usmjerenu na djecu' u Rusiji, što je izazvalo oštre kritike nekih predstavnika međunarodne zajednice i navela je aktiviste da pozovu na bojkot Zimskih olimpijskih igara 2014. u ruskom odmaralištu Sočiju. Isinbajeva je bila veleposlanica Igara i dočekivala je sportaše kao 'gradonačelnica' Olimpijskog sela u Sočiju. Kasnije je objavila izjavu preko IAAF-a, svjetskog atletskog upravnog tijela, rekavši da je 'pogrešno shvaćena' zbog lošeg engleskog.

Trenutno živi daleko od očiju javnosti.