Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ON JE NAJMLAĐI TRENER U POVIJESTI CIBONE: Otac mu je slavni Jasmin Repeša, a najveća podrška mu je supruga Ivana

Autor Petra Gajšek

Najmlađi trener u povijesti KK Cibone Dino Repeša zna koliko su obiteljske vrijednosti važne u životu, što duguje ocu Jasminu i majci Maci.

 Dino Repeša.jpg Izvor: Jurica Galoić/PIXSELL

Košarkaški klub Cibona može se pohvaliti najmlađim trenerom u povijesti kluba jer nitko nije vodio prvu momčad kluba u dobi od samo trideset i jednu godinu. To je pošlo za rukom Dini Repeši koji je srušio i rekord svog oca Jasmina Repeše, koji je seniorsko kormilo Cibone preuzeo s 34 godine. Iako 62-godišnji Jasmin sada živi u Dubrovniku, a Dino u Zagrebu, svaki slobodan trenutak pokušaju provesti s obitelji.

 Dino Repeša supruga i djeca Jasmin Repeša.jpg Izvor: privatni album

U razgovoru su nam otkrili kako izgledaju njihova druženja, savjetuje li Jasmin Dinu te želi li on dostići tatu u osvojenim trofejima. Iako se ne osjeća toliko mlad koliko pokazuje njegova osobna iskaznica, jer je u ulozi glavnog trenera već šest godina, bivši košarkaš Dino Repeša postao je najmlađi trener u povijesti Košarkaškog kluba Cibona. I dok bi većini to predstavljalo svojevrstan pritisak, njemu je motivacija.

'Kada sam dobio posao glavnog trenera u Češkoj s nepunih 26 godina, osjećao sam određeni pritisak jer sam se htio dokazati. Međutim, nakon šest uspješnih sezona, gdje smo svake godine bili u play offu, igrali polufinale lige, finale kupa i finale Alpe Adria kupa, a usto sam bio izabran za trenera godine 2020., osjećam veliku dozu samopouzdanja jer sam kao glavni trener vodio više od 260 službenih utakmica', otkrio nam je Dino i dodao da njegova trenerska karijera traje već jedanaest godina jer je pet godina radio kao pomoćni trener.

'Dok sam igrao, suigrači i treneri govorili su mi da bih trebao postati trener, da imam mnogo veću trenersku nego igračku perspektivu. Nisam to prihvatio kao kritiku. Dapače, bio sam istog mišljenja i nisam se htio zadovoljiti prosjekom kao igrač pa sam rano započeo trenersku karijeru, sa svega 20 godina, s ciljem da postanem najbolji u svom poslu', kaže Dino.

 Dino Repeša supruga sin.jpg Izvor: privatni album

Rezultati govore da nije pogriješio, a moramo priznati da je najbolji primjer imao u vlastitom domu - oca Jasmina Repešu s iznimno bogatim trenerskim iskustvom. On je trener s najviše izborničkih nastupa na velikim natjecanjima, a sada je sportski direktor Hrvatskog košarkaškog saveza. Jasmin nam je otkrio koje je savjete kao tata, ali i kao trener dao sinu dok je odrastao kao mladi košarkaš.

'I supruga i ja trudili smo se da Dino odrastajući stekne najvišu razinu radne etike u svemu što radi, i školi i košarci. Iako je s 19 godina osvojio juniorsko prvenstvo Italije s Benettonom, vrlo je rano shvatio da se želi baviti trenerskim poslom. Moj je savjet bio da treba biti školovan i kompletan trener, a na KIF-u je bio jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji', ističe Jasmin.

 Jasmin Repeša.jpg Izvor: Marko Prpić/Pixsell

Ponosan je Jasmin na sve sinove uspjehe, ali i na to kako se razvija kao trener. Priznaje da je sve manje nametljiv kada je riječ o savjetima za vođenje momčadi, ali kada ga Dino pita za mišljenje, onda mu rado kaže. No je li teret ili dodatna motivacija kada te uspoređuju s tatom i njegovim uspjesima? Iako je Dino rano krenuo u trenerske vode, da biste osvojili 23 trofeja, koliko ih je osvojio Jasmin, potrebno je mnogo vremena, ali i sportske sreće.

'Imam dobar start, a vrijeme će pokazati dokle ću dogurati. Očev uspjeh shvaćam kao dodatnu motivaciju, a da osvojim i pola trofeja kao on, bio bih zadovoljan', priznao je Dino te otkrio koje su vrijednosti obojci najvažnije u košarci.

'Mislim da su nam pripremljenost i predanost zajednička točka, iako smo obojica temperamentni i jako emotivno proživljavamo utakmice', kaže Dino.

Kao tata i sin proživjeli su zajedno pobjede, ali i poraze.

'Bilo je puno lijepih trenutaka i pobjeda, ali i trenutaka koji nisu ugodni. No sva ta stresna stanja oblikuju obitelj, stvaraju kompaktnost', zaključio je Jasmin te naglasio da ga je supruga Maca uvijek u svemu pratila i podržavala. Brinule su je jedino posljedice velikog stresa koji prati trenerski posao. Jednaku podršku sada Dino ima od svoje supruge Ivane.

 Dino Repeša supruga sin (2).jpg Izvor: privatni album

'Ivana mi je uz našeg sina Mara najveća podrška. S obzirom na to da sam jako malo doma, ona odgaja sina. Rastužuje me što nisam više s njima. Biti supruga trenera jako je teško i zahtjevno, a nadam se da ću im se odužiti uspješnom karijerom. Pokušavam provesti što više vremena s njima, bilo u šetnji parkom, odlaskom u Zoološki vrt ili na ručak u grad, najvažnije je vrijeme koje provedemo skupa', emotivan je Dino, koji nam je otkrio i hoće li Maro njegovim i djedovim stopama.

'Kakva je situacija kod nas, možda je bolje da se ne bavi profesionalnim sportom. Šalu na stranu, radit će što god on bude htio, ne treba forsirati nešto ako on ne želi. Zasad ide na ples i baby košarku u akademiji Mrav i jako mu se sviđaju treninzi trenerice Nene. Maro je inače jako vedro i veselo dijete, baš kao supruga Ivana. Obožava stranu komercijalnu muziku pa smo ga zato i upisali na ples', objašnjava.

 Dino Repeša supruga sin (3).jpg Izvor: privatni album

Možda postane i poliglot s obzirom na to da njegov tata govori pet stranih jezika - talijanski, francuski, engleski, španjolski i češki.

'Najdraži mi je talijanski. Jako mlad došao sam u Italiju i nisam znao ni jednu riječ talijanskog jezika, a danas mi je vokabular možda i bolji nego na hrvatskom', rekao je Dino, a mi smo mu predložili da se okuša kao izvanredni profesor jednog od tih jezika.

'Talijanski i španjolski mi najbolje idu pa ste mi dali ideju za plan B u slučaju neuspješne trenerske karijere', zaključio je Dino.

Povezane vijesti