Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČUDESAN POTHVAT: U plivanje se zaljubila s 4 godine, a sad je postala najmlađa žena koja je ostvarila nezamislivo

Hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić svladala je svih sedam prolaza iz projekta Oceans Seven. Nitko mlađi od nje nije to uspio u cijeloj povijesti.

 dina levačić Izvor: Pixsell/Duško Jaramaz

Hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić točno na 27. rođendan preplivala je 23 kilometra širok Cookov prolaz na Novom Zelandu, sedmi tjesnac iz svjetski poznatog projekta Oceans Seven. Tako je postala tek 22. čovjek u povijesti kojem je to uspjelo. Srušila je Australca Thomasa Pembrokea koji je pothvat 2018. kompletirao s 29 godina te postala ujedno i najmlađa osoba kojoj je to pošlo za rukom.

Ovaj veličanstven pothvat ostvarila je u nezahvalnim uvjetima. Temperatura zraka bila je 12 stupnjeva, mora svega 16, morske struje jake, ali to nije obeshrabrilo Splićanku da ostvari životni cilj koji si je zacrtala davnih dana.

Podsjetimo se, Dina godinama pliva na otvorenom moru, a u morske se dubine zaljubila kada joj je bilo samo 4 godine. Već s devet godina preplivala je maraton od dva kilometra u Omišu, a trenirala je u moru te rijekama Cetini i Jadro. Njezina ideja da prepliva svih 7 svjetskih morskih tjesnaca započela je prije 6 godina.

Inače, Dina je srušila rekord 2022. preplivavši Gibraltarski prolaz za tri sata i tri minute, i to u običnom kupaćem kostimu. Projekt Oceans Seven počela je još 2017. kad je svladala tri velika maratona, mostove Manhattana, prolaz Catalina i La Manche. Prva je u Hrvatskoj kojoj je to uspjelo, a tek šesta u svijetu koja je to napravila u samo 90 dana.

Dina je Catalinu preplivala 3. kolovoza 2017., a te godine svladala je i La Manche (17. rujna). Kanal Moloka'i preplivala je 28. kolovoza 2018., Tsugaru 19. kolovoza 2019., a nakon tri godine stanke lani je preplivala i Gibraltarski kanal (18. lipnja) i Sjeverni kanal (21. kolovoza) prije Cookova prolaza.

I dok je tako profesionalno ispisala povijest svijeta sporta, Dina privatno čuva svoju intimu od očiju javnosti. Ne zna se ljubi li koga, a sama kaže da vrijeme najradije provodi s prijateljicama. Trenutno je zaokupljena doktoratom o daljinskom plivanju te zdravstvenim i psihološkim karakteristikama maratonskih plivača, koji planira obraniti na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Povezane vijesti