Miroslav Ćiro Blažević napustio nas je u svojoj 88. godini nakon izgubljene bitke s rakom, a hrvatski svijet sporta trenutno je zavijen u crno. Uvijek veseo, dobronamjeran i sa spremnim savjetom Ćiro je bio legenda hrvatskog nogometa, a još danas itekako dobro pamtimo dane slave i veselja kada je kao izbornik nogometne reprezentacije poveo Hrvatsku do osvajanja brončane medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1998.

Bili su to dani za pamćenje, vremena kad je hrvatsku reprezentaciju, pa i sve navijače oko nje krasio veliki nacionalni naboj. Kockice su tog ljetnog dana preplavile Pariz, a naši nogometaši se upisali u vrh svjetskog nogometa – iako to nitko od malene Hrvatske nije očekivao.

Od tada smo još jednom osvojili broncu i još jedno srebro na Svjetskim prvenstvima, no tada je to bio najveći uspjeh naših nogometaša u povijesti. Izabranici Ćire Blaževića toga su dana, 11. srpnja 1998. godine, svladali Nizozemsku 2:1 i stigli do brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Hrvatska je do pobjede stigla pogocima Roberta Prosinečkog i Davora Šukera, koji je pogotkom u 36. minuti stigao i do nagrade Zlatne kopačke tog turnira.

Davor Šuker bio je najbolji strijelac Svjetskog prvenstva 1998.
Profimedia 

Po mome mišljenju najteži protivnik bili su nam Nizozemci u utakmici za treće mjesto. Oni su bili daleko najbolja reprezentacija na Svjetskom prvenstvu, a nisu osvojili taj turnir zbog nesreće’, rekao je nogometaš Robert Jarni tada.

‘Na koncu nisu uzeli ni broncu jer su bili šokirani od ispadanja na penale u polufinalu. Iskreno, nisu se nadali da mi možemo odigrati onako tvrdu, čvrstu utakmicu. Ladić je briljirao, ali svaki naš prolazak preko centra bio je jako opasan. I na kraju smo dohvatili tu broncu’, dodao je u jednom intervjuu Jarni.

Momčad Svjetskog prvenstva 1998.
Profimedia 

Podsjetimo se, legendarni Ćiro tada je sastavio brončanu momčad ‘zlatnog sjaja’. Bili su tu Ladić, Bilić, Štimac, Soldo, Stanić, Prosinečki, Vlaović, Jurčić, Asanović, Jarni, Boban, Tudor, Šuker – sve velikani nogometne scene. Ćirini su ‘sinovi’ sve golove postigli u prvom poluvremenu, a mrežu je Nizozemaca u 13. minuti načeo Robert Prosinečki. U 21. minuti je izjednačio Zenden, da bi pogodak za pobjedu i lovoriku najboljeg strijelca turnira u 36. minuti postigao Davor Šuker.

Miroslav Ćiro Blažević trči u zagrljaj Davoru Šukeru.
Profimedia 

U trenutku kada se Hrvatska još oporavljala od ratnih stradanja te je tek našla puno priznanje svoje važnosti i suverenosti na međunarodnoj, političkoj sceni, ova je pobjeda bila ‘melem na ranu’ Hrvata te razlog velikog ponosa koji i dalje dira u srce. I dok su igrači odigrali vrhunsku igru, svi su zasluge za ovu pobjedu primarno pripisali genijalnom Ćiri koji je sastavio tim vrijedan medalje.