Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMINUO MIROSLAV ĆIRO BLAŽEVIĆ: Imao je karcinom tri puta, a otišao je dan prije svog 88. rođendana

Autor Ines Mihić

Preminuo je Miroslav Ćiro Blažević.

 Preminuo je Miroslav Ćiro Blažević Izvor: Robert Gašpert

Trener nad trenerima, jedna od najomiljenijih osoba u regiji, Miroslav Ćiro Blažević preminuo je nakon duge i teške bolesti, javlja Večernji list. Ćiro je sutra trebao proslaviti 88. rođendan.

 Miroslav Ćiro Blažević bolovao je od karcinoma jetre Izvor: Robert Gašpert

Rođen je 10. veljače 1935. godine u Travniku te sa suprugom Zdenkom ima kćerke Katarinu i Barbaru te sina Miroslava. Ćiro i Zdenka vjenčali su se 1961. godine, a suprugu je upoznao u Rijeci gdje su oboje unajmili sobu na istom katu. Njemu je tad bilo 27 godina, a ona je bila maturantica. U jednom je intervjuu priznao da ga je k njoj privukla njena zatvorenost i samozatajnost, a osvojila je i njegovu majku koja je na Ćiru imala velik utjecaj. Jednom je za Story progovorio o tajni uspješnog braka.

 Miroslav Ćiro Blažević i Zdenka Blažević vjenčali su se 1961. godine Izvor: STORY ARHIVA

'Tolerancija i razumijevanje su tajna dugovječnog braka. Znati oprostiti, jer svi mi griješimo. Ako nema tolerancije i oprosta, onda ćeš vrlo brzo kompromitirati ljubav. A ljubav je najveća stvar na svijetu', objasnio je tad legendarni trener.

Zdenka i Ćiro su puno toga prošli zajedno, a jedan od najtežih trenutaka bio je kad je ona doživjela prometnu nesreću i zamalo izgorjela u automobilu. Liječnici su joj tad davali samo tri posto šanse da preživi. Ćiro je otkrio i da je supruga puno napravila za njih kad su se u mladosti odselili u Švicarsku gdje su morali pristati na svakakve poslove kako bi preživjeli. Dok je Ćiro radio u ateljeu za dekoraciju, Zdenka, koju suprug odmilja zove Nena, prodavala je salatu.

 Miroslav Ćiro Blažević i Zdenka Blažević jedno su vrijeme živjeli u Švicarskoj Izvor: STORY ARHIVA

'Kao trener sam radio u ateljeu za dekoraciju. Teško smo živjeli nekoliko godina, ali Nena je cijelo vrijeme bila uz mene. Prodavala je salatu kako bismo imali za život', ispričao je on.

O svojoj je Zdenki uvijek imao samo riječi hvale. 'Ona je podmetnula leđa kad smo otišli u Švicarsku i kad nam nije bilo lako. Uvijek sve zajedno prebrodimo. Jako sam pažljiv prema njoj', istaknuo je jednom prilikom. Rođen je u Travniku u siromašnoj obitelji. Njegov otac Mato i majka Kata imali su šestero djece od kojih je dvoje umrlo u djetinjstvu, a dva brata Anto i Josip život su izgubili u Drugom svjetskom ratu. Na životu su ostali samo Ćiro i njegova sestra Jozefina s kojom je i u poznim godinama ostao u bliskim
odnosima.

 Miroslav Ćiro Blažević rođen je u Travniku Izvor: STORY ARHIVA

Jednom nam je ispričao da je njegov otac tukao majku i da ga je on jednom prilikom zaustavio. 'U mojem društvu više se ne smije pričati o ženama, a žene su najvažnija bića na svijetu. Jadni su oni primitivci koji maltretiraju žene i koji im ne daju važnost. Pa djecu ti je rodila! Diži je do neba jer je tvoja. Moja je mama bila svetica, a jednom sam oca uzeo za ruke i rekao: 'Dosta je bilo! Dosta si maltretirao moju mamu. 'On mi kaže: Brojim ti do tri' i shvati da ne može mrdnuti. Mlad sam bio i zdrav. Imao sam 17 godina i htio sam ga dovesti u red. I dok sam mu govorio, mati me udari cjepanicom po leđima i kaže: 'Sram te bilo, ne diraj oca, ne diraj hranitelja obitelji. J*** te hranitelj ako ti svaki zalogaj dođe u grlo'.

Mnoge je rastužila vijest kad je Ćiro javno obznanio da se ponovno bori s karcinomom te da je situacija vrlo ozbiljna, a on iako je bio vječni optimist, tad nije pokazivao svoju uobičajenu vedrinu.

 Miroslav Ćiro Blažević ima troje djece Izvor: Matija Habljak/PIXSELL

'Sine, još sam gore nego ranije. Idem ka kraju, ne mogu lagati da sam dobro kad nisam. Jetra mi je puna metastaza, nije mi do nogometa', rekao je za Kurir u prosincu kratko Miroslav Ćiro Blažević. Da nije optimističan oko svog zdravlja rekao je i u ekskluzivnom intervjuu za Story.

'Vrijeme mi je, imam 88 godina iza sebe, ostavio sam dosta. Što ćeš. Konstatiraš istinu, a ona je da imaš rak s pet metastaza. Onda je to fatalno. U svakom slučaju nemojte za mnom žaliti, previše sam napravio da ne bih bio spokojan. Previše dobrog. I koliko god se trudim, ne mogu naći kome sam zlo napravio, i to od najranije mladosti... Kad gledam svoje kolege, gotovo svi su umrli: Barić, Ivić, Zebec. I moje je vrijeme došlo. S tim se čovjek mora pomiriti, bez kukanja i jadikovanja. Tako da bih molio ljude: poštedite se žalosti za mnom jer odlazim spokojan i to je jako lijepo', rekao je našoj novinarki Antoniji Nazor.

Počivaj u miru, Ćiro!