PRIJETI MU ZATVOR I KRAJ KARIJERE: Domaći reprezentativac ponovno pao na doping testu

Hrvatski nogometaš Mario Vušković pozitivan je i na drugom testu za doping.

Sanjin Strukic/PIXSELL

Mario Vušković ponovno je pozitivan na nedozvoljene supstance nakon što je u rujnu pao na doping testu.

Hrvatskom reprezentativcu i braniču njemačkog kluba Hamburger SV tada su u uzorku urina pronađeni tragovi eritropoetina pa je njemački nogometni savez protiv njega pokrenuo istragu. U pitanju je hormon koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih stanica te omogućuje krvi da apsorbira više kisika. No, prema Svjetskoj antidopinškoj agenciji (WADA), eritropoetin je zabranjen.

Iz kluba su tada potvrdili da je dobio privremenu zabranu te da ne trenira s ostatkom momčadi. Nogometni klub Hamburger SV sada je na svojim službenim stranicama objavio da su stigli rezultati B uzorka te da je drugi test također pozitivan. Vuškoviću zbog toga prijete različite kazne, a mogući su čak i zatvor te kraj karijere.

Cijelim slučajem bavilo se i državno odvjetništvo u Hamburgu. Već mu je pregledan ormarić na Volksparkstadionu, a policija je pretražila i stan te mu zaplijenila mobitel i laptop.

Vušković je navodno iznenađencijelim skandalom, no ovaj prekršaj ga može koštati zabrane igranja nogometa na četiri godine. Osim toga, moguće su i novčane kazne te zatvorska kazna do tri godine.

Kao primjer se navodi Felix Sturm iz 2016. godine, kada je u boksačevu B uzorku pronađen i anabolički steroid, zbog čega je 2020. osuđen na tri godine zatvora zbog poreznih prekršaja, dopinga i tjelesnih ozljeda.