U mjesec dana preminulo pet kenijskih atletičara: Nova smrt šokirala sportski svijet

Još jedan svjetski atletičar je preminuo.

FADEL SENNA / AFP / Profimedia

Kenijski atletičarClement Kemboi pronađen je mrtav u gradu Iten. Sportaš je preminuo u 33. godini života i tako postao peti kenijski atletičar koji je preminuo u posljednjih mjesec dana. Clement Kimutai Kemboi bio je kenijski trkač na srednje pruge specijaliziran za utrke na 3000 metara s preprekama. Bio je prvak Afričkih igara 2015. u toj disciplini.

Strani mediji spominju da si je oduzeo život. 

Monirul Bhuiyan / AFP / Profimedia 

Njegova smrt je još jedna u nizu onih koje su iznenadile sportski svijet. Samo nekoliko dana prije njega je umro Kipyegon Bettod posljedica zdravstvenih komplikacija. Ranije su preminuli 53-godišnji Samson Kandie, pobjednik Bečkog maratona, trkač Willy Chelawa i Elijah Bitok

Johannes EISELE / AFP / Profimedia 

Inače, Bett je preminuo u 27. godini, u izvješću se navodi da je uzrok smrti oštećenje jetre i većeg broja organa te da je Bett proveo nekoliko dana u bolnici nakon što je prijavio da se ne osjeća dobro. Onje bivši svjetski prvak do 20 godina koji je slavio 2016. godina na 800 metara, a i također je vlasnik svjetskog srebra u štafeti u disciplini 4x800 metara. 

Kipyegon Bet je inače bio i suspendira zbog dopinga, ali se vratio 2022. godine i ponovo se počeo baviti sportom. Međutim, novi rezultati nisu bili ni blizu starih koji su ga proslavili.