Bio je kontroverzni predsjednik HNS-a: Pogibija sina ga je dotukla, a Alzheimerova bolest za njega je bila kobna

Nekadašnjeg predsjednika HNS-a pratile su životne drame i kontroverze.

Goran Stanzl/PIXSELL

Na današnji dan 2013. godine preminuo jeproslavljeni nogometaš i bivši predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković. Igračku karijeru započeo je u Iskri iz Bugojna, a zaigrao je za Čelik iz Zenice, zatim se tijekom školovanja u Zagrebu upisao u Dinamo u kojem je nastupao 10 godina. U međuvremenu je završio Fakultet fizičke kulture u Zagrebu. Nakon Dinama četiri je godine igrao za momčad bečkih klubova FC Austria i SK Rapid.

Odigrao je 16 utakmica za reprezentaciju bivše države, a bio je sudionik Svjetskog prvenstva 1962. godine u Čileu kad je izabran u najbolju momčad SP-a. 

Bio je izbornik Vatrenih razdoblju od 29. travnja 1993. do 28. veljače 1994. i samo je jednom vodio hrvatsku reprezentaciju u utakmici protiv Ukrajine. Javnost ga najviše pamti kao predsjednika HNS-a, a bio je uspješan u financijskom osamostaljenu Saveza i pronalaženje stalne adrese u Kući hrvatskog nogometa. Uz to, osigurao je visoke u poslovnom partnerstvu HNS-a te stvorio široki krug sponzora

Utemeljitelj je Nogometne akademije HNS-a, koja je u najkraćem roku osigurala najviši UEFA status, pravo na izdavanje UEFA PRO diplome, najviše stručno zvanje za trenere u Europi.

Tijekom karijere pratile su ga i brojne kontroverze, od nikad neizgrađenog kampa nogometne reprezentacije u Tuhelju, ali i propalog pokušaja u kandidaturi za domaćina Europskog prvenstva 2012. godine, navode 24sata. Uz to, rekao je da homoseksualcima nije mjesto u nogometu. Zbog homofobne izjave proglašen je krivim te se morao ispričati.

Goran Stanzl/PIXSELL 

Unatoč brojnim karijernim uspjesima, na privatnom polju je prošao veliku tragediju. Sin Tvrtko mu je poginuo u automobilskoj nesreći. Liječnik Mirko Đurašin svojevremeno je otkrio kakav je Vlatko bio. 

'U sjećanju mi je ostao kao jedan od najboljih prijatelja. Čestit i iskren, bio je veliki Hrvat kada je to bilo zabranjeno. Silno je volio svoju ženu Jasnu i kćer Sandru i nikada nije prežalio smrt sina Tvrtka. Svakog dana kada je bio u Zagrebu, odlazio mu je na grob. Mnoge nove godine zajedno smo dočekali u Budimpešti, u hotelu Hilton. Znao je puno o nogometu, bio je veliki nogometni trener i najveći predsjednik Nogometnog saveza', rekao je Đurašin za Jutarnji

Nažalost, za Markovića je bila kobna Alzheimerova bolest, a upravo ga je liječnik Đurašin vidio prije smrti. 

'Prije dva mjeseca, i nije me prepoznao! Počeo se povlačiti u sebe otkako su ga smijenili s mjesta predsjednika, taj stres nije mogao preboljeti, što sam shvatio kada je odbio doći na proslavu dvadesete godišnjice Zlatnih dukata, svog omiljenog tamburaškog benda’, govorio je.

Posljednje godine života Vlatko je živio u luksuznom sanatoriju na Ključić brdu, a obilazila ga je samo kći Sandra. Preminuo je u 77. godini života, a svemu je dodatno kumovala upalu pluća koja mu je dodatno pogoršala zdravstveno stanje.

Danas Vlatko Marković živi u luksuznom sanatoriju na Ključić brdu, kod Velike Bune