Kontroverznu boksačicu optužuju da je muškarac: Sad je pokazala kako izgleda izvan ringa

Imane Khelif pokazala je svoju drugu stranu.

Mehmet Murat Onel / AFP / Profimedia

Osvajačica olimpijskog zlata i boksačica Imane Khelif u središtu je pozornosti posljednjih tjedana. Nakon što su je danima optuživali da je muškaraca, ona je sad pokazala kako izgleda izvan ring. Zablistala je u ženstvenom izdanju uz prozračni make up s roza tonovima, a cijeli outfit upotpunila je zlatnom medaljom. Video sportašice lajkalo je gotovo milijun pratitelja

Podsjećamo, olimpijska pobjednica izazvala je međunarodnu raspravu o njezinom spolu nakon što je na početku natjecanja pobijedila svoju protivnicu za 46 sekundi. Ova dvadesetpetogodišnjakinja, jedna je od dvije sportašice koje su izbačene s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u New Delhiju nakon što nisu ispunile kriterije podobnosti spolova. 

Na stranici Olimpijskih igara navedeno je da je Khelifova bila diskvalificirana nekoliko sati prije borbe za zlatnu medalju protiv Kineskinje Yang Liu u New Delhiju, nakon što njezin povišeni nivo testosterona nije ispunio kriterije. Olimpijski komitet Alžira (COA) uzvratio je tvrdnjom da je diskvalifikacija dio zavjere da ih spriječi da osvoje zlatnu medalju i rekao je da zdravstveni razlozi stoje iza visokog nivoa testosterona.

Mehmet Murat Onel / AFP / Profimedia 

Lin Yu-Ting iz Tajvana je također diskvalificirana sa Svjetskog prvenstva.

Olimpijski odbor dozvolio je Khelif da se natječe na ženskom turniru, unatoč prošlogodišnjoj zabrani od Međunarodne boksačke asocijacije (IBA). To je napravljeno uz objašnjenje kako je DNA testovima dokazano da imaju XY kromosome i višak testosterona. Zato su je mnogi optužili da je muškarac.

No, kako IBA ne vodi olimpijsko boksačko natjecanje u Parizu, Međunarodni olimpijski odbor je potvrdio da je zadovoljan što se obje borkinje mogu natjecati prema manje strogim pravilima o spolnoj podobnosti koja su bila na snazi za Igre u Tokiju 2021. Alžirka je to iskoristila i došla do olimpijskog zlata.