SUCIMA NUDILI PROSTITUTKE I PLAĆALI HOTELSKE SOBE: Nogometnog velikana potresa skandal, optuženi za namještanje utakmica

Portugalski nogomet potresa ozbiljan skandal budući da je policija započela detaljnu istragu protiv Benfice.

Profimedia

Portugalski nogomet potresa ozbiljan skandal budući da je policija započela detaljnu istragu protiv Benfice, nakon saznanja da je ovaj gigant namještao utakmice između 2016. i 2020. godine.

Portugalski mediji objavili su da je niz službenika kluba, uključujući i aktualnog predsjednika Ruija Kostu,3. siječnja bio na sudu zbog procesa koji nadležni već godinama sprovode protiv kluba. Još prije četiri i pol godine, u tamošnjoj javnosti nastala je velika afera kad su procurili e-mailovi koje su razmjenjivali predstavnici Benfice i jedan član visokih nogometnih organa u toj zemlji. Pod istragom su svi ljudi koji su u tom razdoblju bili dio uprave kluba.

Profimedia 

Predsjednik Benfice u to vrijeme bio je Luis Filipe Vieira, a Costa je bio na funkciji ispod njega, naslijedivši ga kad je podnio ostavku nakon optužbi za pranje novca i utaju poreza. Bivši predsjednik bio je primoran povući se prije godinu i pol nakon što je javno osramoćen spomenutim optužbama. Optužen je da je tako nelegalno stekao više od 2.5 milijuna eura i tad je nakon njega klub preuzeo Rui Costa, slavni veznjak portugalske reprezentacije, Fiorentine i Milana. Pod njegovim vodstvom klub je okrenuo novu, transparentniju stranicu svoje povijesti, ali optužbe o e-mailovima i prevarama i dalje prate velikana iz Lisabona.

Bivši pravni savjetnik Benfike Paulo Gancalves bio je tada pod nizom optužbi za namještanje utakmica, a pojavljivali su se i navodi da je slavni klub nudio usluge prostitutki i plaćao hotelske račune sucima, dok je istovremeno održavao blizak odnos sa bivšim službenikom lige, Nunom Cabralom.

Profimedia 

Goncalves je u jeku tih optužbi napustio klub, a na teret mu je stavljeno čak 79 nedozvoljenih radnji u vezi s namještanjem utakmica, dok je klub optužen za čak 30. Službenik sudijske organizacije Jose Silva tad je stavljen u kućni pritvor, nakon što je optužen za čak 70 krivičnih djela. Benfica je tada oštro odbacila optužbe, a sada tvrdi da nije upoznata s predmetom za koji se tereti.

Da situacija nije bezazlena potvrđuje i to što je Benfica klupskim saopštenjem potvrdila da je klub pod policijskom istragom, ne otkrivajući više detalja.

'Poslije objavljene vijesti o ovoj temi, možemo potvrditi da se od 3. siječnja vodi istraga protiv kluba, protiv svih članova Upravnog odbora od 2016. do 2020. godine, ali i svih onih koji su aktualno rukovodstvo kluba', priopćila su iz Benfice.