NAJMLAĐI SIN DARIJA ŠIMIĆA PROMIJENIO MU ŽIVOT IZ TEMELJA: ‘Bojali smo se, plakali, na to ne možete biti spremni...'

Naš bivši nogometaš Dario Šimić jedan je od rijetkih među svojim kolegama za koga se ne vežu nikakvi skandali, no proživio je teške trenutke nakon rođenja najmlađeg sina.

Igor Kralj/PIXSELL

Za razliku od mnogih nogometnih zvijezda, Dario Šimić i supruga Jelena Šimić, žive drugačiji život. Bivši nogometaš posljednjih dvadesetak godina u skladnom braku s Jelenom, djevojačkog prezimena Medić, koju je upoznao u zagrebačkom klubu Saloon, a zajedno imaju i četvoricu sinova.

Kako je danas Međunarodni dan sindroma Down, odlučili smo se prisjetiti obiteljske priče ovog para, a koja je obilježena upravo Down sindromom, kojeg ima njihov najmlađi sin David. Naime, Jelena i Dario su vrlo religiozan par koji živi povučenim životom, a imaju sinove Roka, Viktora, Nikolasa i Davida.

Matija Habljak/PIXSELL 

'Obitelj je temelj svega i ne kaže se bez razloga da sve kreće od obitelji. Danas sam sretan roditelj četvorice sinova, moj brat Josip također ima četvero djece, a sestra Mihaela, koja živi u Splitu, petero. Unatoč obavezama i ubrzanom ritmu života, često odemo mami nedjeljom na ručak. Božić uvijek provodim kod kuće u krugu obitelji, to je ipak poseban blagdan', izjavio je Dario ranije.

A da je nogometašu obitelj na prvom mjestu dokazuje i činjenica da je tijekom godina bio spreman žrtvovati puno toga kako bi omogućio svom sinu Davidu najbolje moguće odrastanje – unatoč dijagnozi Down sindroma koja je cijeloj Šimić obitelji promijenila život iz temelja.

Igor Kralj/PIXSELL 

Podsjetimo se, rođenje Jeleninog i Darijevog najmlađeg djeteta trebalo je biti posebno slavlje, no u prvom se trenu pretvorilo u veliki živonti izazov. Naime, maleni David je rođen sa sindromom Down, a o tome su nogometaš i supruga prvi put progovorili za Story.

'Da David ima kromosom viška, doznali smo odmah nakon rođenja. To je situacija na koju, koliko god se pripremali, ne možete biti spremni. U tom nam se trenutku svijet srušio, bojali smo se, plakali, nismo znali što nas čeka. S odmakom od četiri godine žao nam je svake suze koju smo pustili i svake sekunde u kojoj smo se bojali. Istina, život nam se promijenio, ali ne u negativnom smislu, nego upravo suprotno. Zbog njega smo postali plemenitiji ljudi, snažniji kao roditelji i povezaniji kao obitelj', ispričao je Šimić tom prilikom.

Story 

Kako bi skrenuli pažnju društvu, roditeljima i stručnjacima na potencijal koji djeca imaju par je osnovao udrugu Hureka koja djeluje na području rane edukacije. ‘Vođeni vlastitim iskustvom i iskustvom drugih roditelja, odlučili smo se boriti za budućnost sve djece u Hrvatskoj, kako djece s poteškoća tako i djece urednog razvoja’, rekli su.

Inače, podsjetimo se, Dario je izgradio karijeru igrajući za Dinamo, Inter Milan, A.C. Milan i Monaco, a bio je i hrvatski reprezentativac. Danas živi povučenim životom, najstariji sin mu je također profesionalni nogometaš, a on ne može biti ponosniji otac svoje djece.