'OSJETILA SAM NJEGOV PRST...': Otkrivena još jedna žrtva trenera seksualnog predatora, ispričala detalje zlostavljanja

Američka atletičarka Kara Goucher progovorila je o seksualnom zlostavljanju koje je proživjela od strane svog trenera Albertom Salazarom.

Profimedia

Kara Goucher je američka atleričarka hrvatskog porijekla koja se našla u središtu novog skandala vezanog uz seksualno napastvovanje u sportskim krugovima. Naime, ova trkačica na duge pruge ove je godine izdala svoju knjigu 'Najduža utrka: Unutar tajnog svijeta zlostavljanja, dopinga i prijevare u Nikeovom elitnom trkačkom timu' te je onime što je otkrila uzburkala javnost.

44-godišnja Kara je inače kći hrvatskog imigranta Mirka Grgasa koji je doselio u SAD na studij, a nažalost poginuo u prometnoj nesreći kada je Kari bilo svega tri godine. Ona se u svojoj karijeri natjecala na duge pruge, a dvaput je nastupila na Olimpijskim igrama, u Pekingu i Londonu te je osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu u Osaki 2007. godine na deset tisuća metara, što joj je najveći uspjeh u karijeri.

No, danas njezino ime svi vežu uz njezinu knjigu, a ne uz sportske medalje. Kao što i sam naslov njezine knjige govori, Kara je na stranicama knjige razgolitila dušu te je iznijela niz zastrašujućih optužbi protiv trenera Alberta Salazara. Naime, Nakon što je diplomirala 2001. godine na sveučilištu u Coloradu, Goucher je pozvana da se pridruži Nikeovom elitnom trkačkom projektu Oregon u Portlandu. Glavni trener bio joj je Salazar, koji se brinuo o njezinoj karijeri, ali je ubrzo pokazao da od nje želi nešto više od samo dobrih rezultata na utrkama.

Kako je sama iznijela u svojoj knjizi, na jednom letu za Portugal, u kojem se trebala natjecati na lisabonskom polumaratonu, pripiti Salazar ju je ispitivao o seksu. Nakon što su stigli u Lisabon, pravio se kao da se ništa nije dogodilo. Nekoliko dana kasnije, Salazar ju je masirao i pripremao za utrku.

Profimedia 

‘Tada je, bez ikakvih riječi, upozorenja ili objašnjenja, njegov prst ušao u moju vaginu. Mislila sam da nema šanse da me tako dira, da je samo loš maser, ali stvarno sam bila paralizirana ne znajući što da kažem ni kako da prihvatim to što mi se događa. Posljednji put kad sam osjetila da njegov prst ide tamo gdje ne bi trebao da ide, osjećala sam se tako nelagodno da sam napustila projekt Oregon i nikada nisam govorila o tome’, piše u knjizi.

Još jedan incident dogodio se 2011. godine nakon Svjetskog prvenstva u Daeguu kada su se avionom vraćali u SAD.

‘Popio je tada puno vina. Pričao je o seksu s trkačicom u vrućoj kadi. U jednom trenutku stvari su eskalirale. Krenuo me je poljubiti pa rekao: 'Oboje ovo želimo. Trebali bismo se poljubiti, nitko neće saznati', tvrdi Kara. Gurnula ga je od sebe, otrčala u toalet i zaključala se. Čekala je da Salazar zaspe. Bio je to trenutak u kojem je odlučila raskinuti ugovor s Nikeom.

Profimedia 

Spomenute incidente sve do objave knjige rekla je samo suprugu Benu. Dugo godina je šutjela o tome pa zajedno s nekoliko atletičarki odlučila progovoriti o svemu. Osim seksualnog zlostavljanja, Salazara su optužili i da je dopingirao svoje sportaše dajući im tablete za podizanje testosterona.

Nike je navodno znao za sve Salazarove incidente, ali nije htio reagirati. Prije dvije godine atletičarka Mary Cain podnijela je tužbu tešku 20 milijuna dolara u kojoj je spomenutog trenera optužila za zlostavljanje.