Španjolski tenisač Rafael Nadal (37) danas je na konferenciji za novinare najavio da će sljedeće godine završiti karijeru, objavila je španjolska Marka.

Španjolac Rafael Nadal bio je najbolji su igrač 2022. prema izboru Međunarodne teniske federacije (ITF).

Nadal je peti put pobijedio u izboru, a bilo je to samo još jedno u nizu priznanja za ovog čudotvornog Španjolca koji još nije spreman za mirovinu unatoč svojih 36 godina.

Punim imenom Rafael Nadal Parera rođen je u Manacoru na Balearima. Kao i manje-više sva španjolska djeca mali Rafa je, uz tenis, trčao i za nogometnom loptom, no s 12 godina od oca je dobio ultimatum: reket ili kopačke. Odabrao je svoju prvu ljubav. Reket je s tri godine, iako je dešnjak, uzeo u - lijevu ruku.

Burtalni stric Tony

Tako je umjesto njega odlučio njegov stric Tony, koji brigu o njegovoj karijeri vodio od najranijih dana. Nadal je, kao i većina djece, počeo igrati tenis s obje ruke, a Tony je brzo uvidio beneficije koje posjeduju ljevoruki tenisači. Najočitija prednost je slice-servis u prednost-polje dešnjacima na backhand, što je s desnom rukom neizvedivo.

Stric Tony često je bio brutalan prema Rafi, na treninzima ga je tjerao do krajnjih granica, no Nadal priznaje da bi bez njega bio nitko i ništa. Znao se Tony derati na njega, nazivati ga maminim sinom, čak ga i gađati brzim loptama, ne da ga pogodi, već da ga zastraši i izvuče najbolje iz njega.

Jednom je, sa samo sedam godina, Rafa igrao neki dječji turnir. Ljetno sunce je pržilo, a on je zaboravio ponijeti vodu od kuće. Ni tu se Tony nije smekšao:

- Mogao mi je kupiti bocu vode, ali nije. "Tako da se naučim odgovornosti", rekao je - prisjeća se Rafa u svojoj autobiografiji. Tako je očvrsnuo i postao stroj koji melje sve što se kreće i udara lopticu na crvenoj zemlji.

Nadal je 2022. postao i ponosni otac sinčića kojeg je dobio nakon gotovo 18 godina ljubavi sa suprugom Mariom Franciscom Perello. Sin je dobio ime po ocu, Rafael.

'Vrlo je zanimljivo kako čak i nakon samo dva ili tri tjedna, ostavljajući svog sina kod kuće bez prilike da ga vidim, kako čak i uz ovo, nakon samo tri tjedna poznavanja, počinje nedostajati, zar ne?', rekao je Nadal na novinskoj konferenciji ranije.

nadal sa ženom
Profimedia 

Slavni tenisač i supruga sina su dobili početkom listopada 2022., a da će nakon 17 zajedničkih godina postati roditelji počelo se sumnjati na turniru Roland Garros kada je Nadal osvojio svoj 14. French Open naslov i 22. Grand Slam i tako postao najstariji prvak u povijesti turnira. Kad su se glasine prenijele po medijima, tenisač je naposljetku odustao od skrivanja i potvrdio da će postati otac.

'Ako sve prođe kako treba, postat ću tata', rekao je tenisač okupljenim novinarima na konferenciji nedugo nakon osvajanja turnira.

'Nisam navikao govoriti o svom privatnom životu. Mi živimo mirnije i držimo se za sebe. Ne očekujem da će se to uskoro promijeniti', dodao je.Nadal je ostao vjeran onom što je rekao pa sam nije objavio sretnu vijest da je njegova supruga rodila sina, no ona je procurila u strane medije.

Rafael i Maria počeli su svoju vezu davne 2005. godine, a prije toga su se poznavali nekoliko godina. Zaručili su se u siječnju 2019. godine, a u listopadu iste godine stali su pred oltar.

'Potreban mu je prostor kada se natječe, a sama pomisao da ga čekam cijeli dan da završi što treba i hodam okolo me umara. To bi me gušilo. Morao bi se brinuti za mene...

Ako ga pratim posvuda, mislim da postoji rizik da se prestanemo slagati', rekla je skromna gospođa Nadal ranije.Maria ni svojoj obitelji ne otkriva previše o suprugu koji nije pretjerano pričljiviji od nje.

rafael nadal
Profimedia 

'Čak i kada me obitelj pita o njemu, ne govorim puno. Činjenica je da se jednostavno ne osjećam ugodno pričati o svom osobnom životu. A Rafaelu se to sviđa. Ne bismo željeli da ikada bude drugačije', rekla je Maria koju mnogi smatraju jednom od najskromnijih žena sporataša na svijetu.

Nema društvene mreže, ne pati na skupe krpice, ne hvali se luksuznim putovanjima, što je danas prava rijetkost.