'Albanac nudio 450,000 maraka, a ja odbijem': Otac srpskog košarkaša ispričao kako je u ratu ostao bez kuće u Hrvatskoj

Djetinjstvo je proveo u Hrvatskoj pa onda izgubio sve.

Camera 4 / imago sportfotodienst / Profimedia

Legendarni srpski košarkašPredrag Stojaković imao je nevjerojatnu karijeru u NBA ligi, a zbog toga je primljen u Kuću slavnih. Uspjeh je postigao nakon teškog djetinjstva, rođen je u Hrvatskoj, a izbjegao je iz Požege tijekom rata. Nakon toga slijedio je skromni život u tinejdžerskom razdoblju, a zatim i uklapanje školski obaveza s treninzima Crvene zvezde, navodi Kurir

Međutim, rijetko je govorio o onome što je prošao. Poznato je da s obitelji u Beogradu živio u garsonjeri, odjeću su držali na čavalima ukucanim u zidove i tek kad mu je Zvezda dala stan na korištenje, situacija se poboljšala. 

No otac je svojevremeno govorio o onome što je proživjela njegova obitelj te kako su u Požegi ostavili sve, kuće, kafiće, imanje, obiteljske uspomene. 

'Još nas guši nepravda. Kako i ne bi, ostavili smo u Hrvatskoj kuće, imanja, grobove predaka. Peđa to krije, a znam da ga boli. Vratit će se on u Slavonsku Požegu, tamo bi ga lijepo dočekali', rekao je jednom prilikom Miodrag Stojković, otac košarkaša, pa dodao: 

'Boli nas i guši sve to istom jačinom i danas, iako je prošlo puno vremena. Ostavili smo živote, planove, sve što smo do tad stekli. Gotovo u jednom trenu ostali smo bez dvije kuće, dva lokala, imanja. Uostalom, dovoljno je da vam kažem da mi je u travnju 1991. jedan Albanac nudio 450 tisuća maraka samo za jednu od te dvije kuće, a ja, da ne bi pričalo kako sam prvi podvio rep i pobjegao, odbijem ponudu i dva mjeseca kasnije ostanem bez nje.'

Prema njegovim riječima, Stojakovići se nikad nisu vratili u Požegu, ali Peđa je ostao u kontaktu s prijateljima iz djetinjstva. Čak su i oni odlazili u posjete kod njega tijekom igračkih dana, dok je Miodraga i dalje mučilo sve što se dogodilo devedesetih. 

'Peđa je u kontaktima s dečkima iz odande, posjećivali su ga oni kasnije u PAOK-u, javljaju mu se stalno. Čuo sam priču da je jednom, tamo u kafiću, netko slagao da je Peđa u gradu, a za vremena njih 150 se okupila da ga vide. Zato i znam da bi ga lijepo dočekali. Sve je to ostavilo traga na njemu iako vam to on neće pokazati. Ne nedostaje njemu novac i imanje već rodni kraj, činjenica da ne možemo posjetiti grobove predaka. To je naša najveća bol koja nas i dalje prati', prisjećao se otac slavnog košarkaša i otkrio: 

'Jednom mi je, dok smo se vozili po Sacramentu, sve to prolazilo kroz glavu, a on, vidjevši da sam tužan, najterao me da mu kažem o čemu se radi. I ispričam mu da mi nedostaju moji konji, imao sam velike planove s njima, a on mi kaže: 'Pa da, tata, kupimo ranč, bar to nije problem'. Odbio sam, nije više to to'. 

Inače, Stojaković je preko dresa Crvene zvezde stigao u PAOK, a zatim otišao u NBA ligu gdje je proveo najveći dio svoje karijere. Godinama je igrao za Sacramento Kingse i bio jedan od najboljih igrača tima, zatim je nastupao za Indijanu, New Orleans i Toronto, da bi na samom kraju karijere s Dallasom osvojio NBA titulu. Kao reprezentativac Srbije i Crne Gore osvojio je Svjetsko prvenstvo 2002. godine i Europsko prvenstvo godinu dana ranije.