Hrvatski nogometaš Domagoj Vida s trojicom prijatelja, Lukom Mandićem, Dimitrijem Simonovićem i Draganom Simonovićem, osnovao je farmu crnih svinja u Cretu Viljevskom pored Donjeg Miholjca.
U prvoj epizodi druge sezone dokumentarne emisije 'Dulum zemlje' ispričana je njegova priča.
'U životu trebaš biti hrabar i moraš dati da bi ti se vratilo. Puno mi je ljudi govorilo da sam lud što sam uložio tolike novce, ovdje u Slavoniji, ali osjećam da trebam pomoći ljudima i svome kraju. Sretan sam što smo prijatelji i nadam se da ćemo biti do kraja života', rekao je Vida.
Riječ je o uzgoju takozvanih 'fajferica', autohtonih crnih slavonskih svinja, a s farmom su krenuli prije četiri i pol godine. 'Sjedili smo do tada po kavama i svaki dan nam je bio isti, a Vida nas je pitao što želimo raditi te nam je ponudio pomoć', rekao je Simonović te dodao:
'Krenuli smo s četiri svinje, posudili smo kombi i čovjek nam je rekao da ih uhvatimo i stavimo u kombi, to je bio cirkus. Zvali smo ih Divlja, Kraljica i Treća'.
Prijatelji i suradnici hrvatskog reprezentativca ističu da su svojedobno htjeli i napustiti Slavoniju, i to prvenstveno zbog posla, ali ljubav prema domu ipak je presudila. 'Nažalost, puno je ljudi otišlo iz Hrvatske, ali nekako sam optimističan i vjerujem da će se dio njih vratiti', kazao je Vida.
Luka Mandić zadužen je za održavanje farme, a inače je po struci dentalni tehničar. 'Moje svinje imaju najljepše zube od svih svinja na svijetu. Od početka smo željeli nešto drugačije i nismo se htjeli baviti s nečim što i drugi rade', našalio se Mandić. Posao je uskoro počeo cvjetati te je prostor u kojem su držali svinje postao premalen.
'Svinje su bježale i probijale ogradu. Morali smo preskočiti nekoliko stepenica ili odustati. Na kraju smo zaključili da trebamo napraviti farmu. Došli smo do idealnog arhitektonskog rješenja i sretan sam što imamo ovaj objekt. Bio je to osjećaj kao da čovjeka preselite iz hostela u hotel s pet zvjezdica. Svi volimo životinje. U jednu ruku su nam ljubimici, a s druge strane nam je to posao', ispričao je Simonović.
'Ispočetka nisam bio upućen u crne svinje te nitko od nas nije imao veze sa stočarstvom. Svi su bili sigurni da je to bacanje novca. Opet su mi govorili da previše ulažem, ali ja sam htio da to bude prepoznatljivo', rekao je Vida. Svinje se hrane s vrhunskom hranu koju sami proizvode, a sve kako bi završni proizvod bio iznimno kvalitetan. Svježe meso prodaju vrhunskim restoranima koji su prepoznali njihovu kvalitetu, iza čega stoji puno truda.
'Da nema Domagoja jako bi bilo teško nešto postići. Svi se bojimo neuspjeha, ali on može biti veći poticaj od uspjeha. Cilj nam je zaokružiti cijeli proces, od proizvodnje hrane do plasiranja tog proizvoda u mesnicu', kazao je Mandić.
'Svaka im čast i hvala im što su 100 posto u ovome poslu. Sretan sam i ponosan sam što sam Slavonac', zaključio je Vida.