ZNATE LI ZA TREĆEG BRATA KLANA MAMIĆ? Jedino Ante Stojan ‘Stojko’ nije u bijegu od zakona, a i on je bio nogometaš

Kakvu povijest ima Ante Stojan 'Stojko', najstariji brat zloglasne nogometne obitelji Mamić?

Pixsell/Davorin visnjic

Nema tko u Hrvatskoj, ali i u regiji ne zna tko su Zdravko i Zoran Mamić, bjegunci od zatvora koji se skrivaju u Hercegovini, a goni ih se zbog brojnih financijskih malverzacija dok su bili ‘kraljevi’ hrvatskog nogometa i vladari Dinama.

No, puno je manje poznato da ova slavna braća imaju i starijeg, trećeg brata – Antu Stojana ‘Stojka’.

Marko Lukunic/PIXSELL 

Naime, Ante Stojan Mamić, najstariji od braće Mamić, rođen je 1957. godine, a nekada je bio doista darovit nogometaš, pa neko kratko vrijeme čak i prvoligaški trener u Dubravi. Danas je najgorljiviji ‘mamićevac’ Dinamovoj Skupštini, a zanimljivo je i da su on i njegov mlađi brat Zoran jedina braća koja su, svaki u svoje vrijeme, igrala samo za Hajduk i samo za Dinamo.

Podsjetimo se, Ante Stojan Mamić bio napadač ‘bijelih’ s kraja 70-ih. Ima ukupno 15 nastupa za Hajduk, a postigao je četiri pogotka; debitirao je 7. listopada 1979. godine u utakmici s Vardarom u Splitu (0:0), a među ostalim nastupio je i u prijateljskoj utakmici, 27. siječnja 1980. godine na Poljudu, u kojoj je Hajduk pobijedio Manchester United sa 6:0.

Pixsell/Davorin visnjic 

No kako je uopće završio u Hajduku kao perspektivni 21-godišnji nogometaš? Nije bilo tako teško. Naime, zahvaljujući legendarnome Hajdukovu napadaču Ivanu Iti Pavlici, u to vrijeme treneru Zagrebačkih plavih, Stojko je lako napravio transfer u Split te je bio proglašen jednim od najboljih igrača svog doba.

‘Preuzevši Zagrebačke plave, u ruke mi je došao Stojko Mamić. Izvanredan talent, dečko u kojemu sam vidio veliku perspektivu. Njegov otac, pa i brat Zdravko zamolili su me da ga preporučim Dinamu. Trener je bio Vlatko Marković i dobili smo odbijenicu, rekao je da mu nije potreban.

Okrenuo sam se prema Hajduku i ponudio Stojka Iviću. Pozvali su ga na probnu utakmicu u Kistanje, no prekinulo ju je olujno nevrijeme pa Stojko nije ni dobio šansu. No Ivić mi je rekao: ‘Ako ti kažeš da je pravi igrač, ja ga uzimam!’, prisjetio se 77-godišnji Pavlica, koji danas živi u Postirama na Braču, kako piše Večernji list.

Pixsell/LUka Stanzl 

Mnogi tvrde da je Ante Stojan imao sjajne napadačke sposobnosti, ali i jednu veliku manu – koja ga je koštala velikih uspjeha u karijeri. Naime, u defenzivi je bio krajnje nezainteresiran te zaboravan, a unatoč tome mnogi se slažu da je po svom nogometnom talent bio ‘obdareniji’ od obojice svoje braće.

Pixsell/ Tomislav Miletić 

‘Imao je potencijala za svjetsku klasu. Zašto nije uspio? Često su treneri bili nepravedni prema njemu, a on nepravdu nije trpio. Bio je bez nadzora, nije imao nikoga iza sebe, jer roditelji su nam u to vrijeme bili u Njemačkoj. Ja sam tada živio s bakom i sa Zdravkom’, kazao je svojedobno Zoran Mamić.

U konačnici, Stojko Mamić proveo je u Hajduku dvije godine. Vodi ga se kao osvajača naslova prvaka iz 1979. godine iako nije imao nijedan nastup. Karijeru je nastavio u kruševačkom Napretku, potom u američkom Buffalu, a danas je jedini brat obitelji Mamić koji se ne skriva od hrvatskog pravosuđa već živi u Zagrebu.