Proslavljeni hrvatski plivač Duje Draganja je na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine osvojio srebro na 50 metara slobodno. U razgovoru za HTV prisjetio se tog vremena. 

'Ne, ne znam koju desetinku od tih 20 sekundi da se sjetim sad trenutno, ali sjećam se nekih stvari, sjećam se da je finale 100 delfin bilo 20 minuta prije samoga finala na 50 slobodno, što je u neku ruku, koliko god mi je bilo teško fizički, toliko mi je psihički bilo dobro što nisam bio u toj čekaonici zajedno sa drugima i imao sam tu mogućnost da dođem zadnji, jer je najjači ljudi u plivanju fizički i mentalno su oni na 50 slobodno i tu je jedna mala, mala greškica, mali pokret ruke te može udaljiti od postolja do zadnjih mjesta i tu se u biti 80 posto toga dešava u samoj čekaonici i to mi je nekako pomoglo što sam bio u finalu prije toga i što sam došao samo pet minuta prije izlaska u biti u tu sobu. I toga se vrlo dobro sjećam, više se sjećam tog nekog psihičkog 'čepa' koji je vladao u toj sobi nego same trke. A sama trka, to proleti, to je neki automatizam, toga se ni ne sjećaš kasnije, toliko si pun adrenalina i to jednostavno prođe, to je ono što si već radio milijun puta na treningu, to jednostavno iziđe iz tebe u tom trenu, sjećaš što sjeća prije, sjećaš što sjeća poslije i to je ono što ostane u biti u tebi', prisjetio se. 

Duje Draganja (2).jpg
GERARD JULIEN / AFP / Profimedia 

Zatim je iskreno otkrio da ne prati više plivanje niti se njime bavi, ali i da više ne misli o tome što je postigao.

'Ne, prošao sam to odavno, izašao sam iz svega toga, iz razočaranja u sport do depresije nakon sporta, kao i svaki profesionalni sportaš, znači sve sam to prošao, sve je to daleko iza mene, iskreno raskrstio sam s time vrlo efikasno i brzo', rekao je. 

Naime, Splićanin se posvetio ugostiteljskom poslu koji vodi s partnericom Mijom Validžić. Odluku o tome je donio spontano zbog problema sa želucem, zbog kojih se i oprostio od plivanja, morao je promijeniti prehranu i pritom otkrio da mu sirova hrana najviše odgovara.

'U Šibenik sam došao zbog odličnih projekata. Grad je malen, sve je nadohvat ruke i u radijusu od stotinjak metara, a dovoljno je velik za biznis. To mi je prednost jer Šibenik priča svoju priču', rekao je svojedobno za Šibenski portal.

Duje Draganja (3).jpg
Patrick B. Kraemer / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia 

Jedini hrvatski plivač s olimpijskom medaljom, koju je osvojio još 2004. u Ateni, otvorio je bistro Bazza s djevojkom Mijom. 'Nije nam cilj skupa hrana nego visoka kategorija. Osim ponudom, bistro će biti zanimljiv i uređenjem. Dolazi novi izlog, a unutra će biti nešto drukčije. Bit će šareno, zanimljivo', rekao je Draganja prije pokretanja ugostiteljskog posla.

S tim pothvatom mu je pomoglo i njegovo odlično obrazovanje. 'Ponosan sam na svoje obrazovanje. Završio sam Berkley, jedan od najboljih fakulteta. Moj je pristup drukčiji, a to je možda razlog zašto se nalazim u vrhu svjetskog plivanja', istaknuo je bivši sportaš jednom prilikom.

Duje Draganja (4).jpg
Pixsell/Duško Jaramaz 

S godinama se malo promijenio i Dujin izgled, odnosno izgubio je na težini zahvaljujući zdravoj prehrani i jelima koja ujedno poslužuje u vlastitom bistrou gdje je glavna kuharica Mia. Kako je nekoć osvajao medalje, tako je dobio priznanja i radi svog restorana pa je TripAdvisor, najveći svjetski internetski servis za planiranje putovanja, njegov bistro ocijenio s pet zvjezdica.

U lipnju 2016. se saznalo i da je Duje s Mijom dobio sina.