Bruce Lee je bio majstor borilačkih vještina koji se proslavio igranim filmovima. Nažalost, svoj posljednji film 'U zmajevom gnijezdu' nije dočekao jer je preminuo samo šest dana prije premijere filma u dobi od 32 godine. Kao službeni uzrok smrti navodi se alergijska reakcija uzrokovana miješanjem THC-a i analgetika koji mu je zbog glavobolje dala glumica Betty Ting. Međutim, prerana smrt majstora borilačkih vještina potaknula je razne teorije zavjere koje su krivce tražili u kineskim trijadama i talijanskoj mafiji, piše Stil

Mnogi su tvrdili da je za njegovu smrt kriva ljubavnica. Naime, 20. lipnja 1973. godine Lee je otišao na spavanje nakon što se požalio na glavobolju i nikad se nije probudio. Hitna pomoć je pozvana jer je pronađen bez svijesti, ali je proglašen mrtvim po dolasku u bolnicu. 

Bruce Lee.jpg
Instagram 

Što se događalo posljednji dan?

Bruce je napisao pismo svom odvjetniku Adrianu Marshallu oko dogovora za nove projekte. Među njima je bila i ponuda Warner Brosa te prijedlog Hana-Barbera za animiranu seriju temeljenu na Bruceovom životu. Predlagali su i knjige, odjeću i slično. 

Nakon što je poslao pismo, odvezao se u Golden Harvest studio. Sastao se s Georgeom Lazenbyjem, australijskim Jamesom Bondom, kako bi razgovarali o filmu 'Igre smrti'. Priključio im se i Andre Morgan. Lee je snimio veći dio tog filma, a cilj mu je bio na neki način uključiti i Lazenbyja u priču. Želio je uključiti i producenta Raymond Chow. Dogovore su trebali nastaviti na večeri jer je Lee želio posjetiti Betty Ting zbog 'noonera' (seks u vrijeme ručka). Obećao se vratiti poslijepodne kako bi se dogovorili koliko će novca ponuditi Lazenbyju. Kod Betty je stigao oko 13 sati i ostao nekoliko sati. 

Vrijeme su provodili vodeći ljubavi i konzumirali su hašiš, ali nije bilo alkohola i drugih težih droga. Lee je bio uzbuđen zbog sastanka i onoga što će Lazenby značiti za njegov film. Ulogu je ponudio i Betty koja to nije baš objeručke prihvatila. Ističe da joj nije bilo ugodno na filmu glumiti djevojku, dok je u stvarnom životu bila ljubavnica. 

'Nikad nisam htjela snimiti taj film. Bilo mi je neugodno', rekla je. 

U njezin stan je oko 18 sati stigao i Raymond Chow iako nije potpuno jasno zašto. Neki tvrde da je Bruce kasnio na dogovor, a drugi da su željeli nagovoriti Betty. Bio je to jako topao dan. 

'Bruce se nije osjećao baš najbolje, a nisam ni ja. Popili smo vode i tada je počeo glumiti. Uvijek je bio jako aktivan i uživljen u ulogu. To ga je umorilo pa je popio malo vode. I nakon toga se osjećao nekako smušeno i malaksalo', kaže Chow. 

Ubrzo se počeo žaliti na glavobolju. Bližilo se vrijeme večere, a njegova glavobolja je bila sve jača. Kad je rekao da bi se htio odmoriti, Chow je pokušao otići. 

'Raymond je mislio da je to neka vrsta izgovora', govorila je Betty. 

Bruce Lee (3).jpg
IFA Film / United Archives / Profimedia 

Dala mu je tabletu protiv glavobolje koju je i ona sama uzimala. Otišao je spavati u sobu, a Betty je gledala televiziju u dnevnoj sobi. Raymond je otišao oko 19.45 i krenuo po Lazenbyja, a zatim i na večeru koju su dogovorili prije toga. Nakon što su čekali neko vrijeme, nazvali su Betty koja je rekla da on i dalje spava te da počnu bez njega. To je bilo oko 21:30. 

Potom je Betty ušla u sobu i pokušala probuditi Brucea, ali nije uspjela. Histerično je nazvala Raymonda i rekla ga ne može probuditi. Rekao joj je da se smiri i da će odmah doći. Tada se prisjetio 10. svibnja kad je Lee gotovo umro zbog edema mozga. Odmah je nazvao liječnika koji mu je tada spasio život, ali je linija bila zauzeta. 

Kad je Chow došao do Brucea, uočio je da leži potrbuške, Betty ga je pokušavala dozvati, ali bilo je prekrasno. Situacija nije bila nimalo dobra, ovaj slavni glumac mrtav je ležao na krevetu svoje ljubavnice, a njih dvoje bili su jedini svjedoci. Razmišljao je kakav bi to skandal mogao biti i kako će je za njegovu smrt kriviti mediji. I tada je odlučio spasiti stvar, rekao je da bi bilo najbolje da je Bruce Lee umro negdje drugdje, a ne u stanu svoje ljubavnice.

Ponovno ga je obukao, i razmišljao što bi mogao učiniti, čak ga je želio odvesti do svog stana. Na kraju je odlučio dovesti liječnika. Betty je nazvala svog liječnika koji ga je bezuspješno pokušavao oživjeti deset minuta. Tada mu je već bilo jasno da je umro prije njegovog dolaska. Raymond mu je objašnjavao o kakvoj teškoj situaciji je riječ, ali liječnik nije prihvatio njegov prijedlog da ga odveze u bolnicu, već je nazvao hitnu pomoć. Prije dolaska hitne, Raymond je preuzeo kontrolu nad situacijom, nazvao njegovu suprugu i rekao da je Lee na putu prema bolnici. 

Bolničari su stigli za sedam minuta i nisu odmah prepoznali pacijenta. Pokušavali su mu pronaći puls. Supruga Linda u bolnicu je stigla 15 minuta prije hitne pomoći.

'Nikad nisam pomislila da bi mogao umrijeti, ili da je već mrtav', ispričala je svojevremeno. 

Spojili su ga na EKG, i pokušali probuditi elektrodama. Linda je pitala jednog od liječnika je li on i dalje živ. Umjesto odgovora samo joj je odmahnuo glavom