Bivši nogometaš i jedan od najboljih napadača u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije Eduardo Alves da Silva slavi 41. rođendan. Slavni Dudu je karijeru započeo u rodnom Brazilu, u klubu Nova Kennedy. Kao petnaestogodišnjaka uočili su ga skauti zagrebačkoga Dinama te je prešao u juniore Modrih

'Istina je da sam prvih desetak dana po dolasku spavao u klubu, ali poslije sam bio u hotelu s pet zvjezdica. U Hrvatskoj mi je uvijek bilo lijepo, i kultura i hrana, a najveći mi je problem bio jezik. Hrvatski nije lako naučiti, a engleski nisam tada znao', rekao je Dudu jednom prilikom engleskim novinarima.

U Dinamu se vrlo brzo dokazao i postao miljenik publike, a kasnije je postao i odličan napadač Hrvatske nogometne reprezentacije. Kada je imao 24 prešao je u engleski Arsenal i tamo nastavio s dobrim igrama, a onda mu se dogodila ozljeda koja je sve promijenila. U jednom duelu u nogu mu je uklizao Martin Taylor i slomio lijevu vanjsku kost, fibulu. Eduardo se nakon godinu dana uspio vratiti na teren, ali više nikada nije bio onaj stari igrač.

Gotovo identičnu histeriju koja se danas stvara oko Luke Modrića tada je i sam osjetio, što i ne čudi jer je bio najbolji strijelac Hrvatske nogometne lige. Na nesreću, uspjeh nije dugo trajao zbog prije spomenute ozljede.

Poziv britanskog prvoligaša koji mu je, kako su nagađali mediji na Otoku, ponudio iznos između sedam i pol i deset milijuna eura, bio je ostvarenje dječačkog sna. Sna koji se zbog ozljede pretvorio u najveću noćnu moru i izbacio ga s tračnica.

Inače, tijekom karijere u Zagrebu je upoznao i Andreu Šok. Iako on tada nije znao hrvatski, a ona portugalski, između njih se rodila ljubav. Vjenčali su se 10. prosinca 2005. i dobili dvoje djece, kćer Lorena rodila im se 2006., a sin Mateus 2010.

Eduardo posljednjih godina, uglavnom, provodi u rodnom Riju, gdje liječi tetivu i napokon kvalitetno provodi vrijeme sa svojom obitelji.

'Uživao sam s obitelji kojoj sam posvetio vrijeme. Nakon što sam zaliječio ozljedu, trenirao sam tri puta tjedno i dva dana u tjednu igrao nogomet s dečkima u kvartu. To su mi bile jedine, nazovimo ih tako, nogometne obveze. Ostatak sam dana provodio s obitelji. Nije bilo okupljanja po hotelima, odlaska u osamu prije utakmica, putovanja... Kad si u profesionalnom režimu, imaš vrlo malo slobodnog vremena, možda sat-dva dnevno. To mi je bilo premalo, uvijek mi je nedostajalo vremena za obitelj', otkrio je tada za Sportske novosti.