Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJBOGATIJI SPORTAŠ SVIH VREMENA: Ima 32 izvanbračne djece, zarada mu je oko dvije milijarde dolara, kum je Lepoj Breni

Autor Ana Dukić

Priča rumunjskog biznisa je gotovo nestvarna.

 Ion Tiriac.jpg Izvor: ALEXIS REAU Sipa Press Profimedia

Ion Tiriac je najbogatiji sportaš svih vremena, a njegova zarada se procjenjuje na dvije milijarde dolara. Isto tako, jedini je bivši sportaš koji je dospio na listu milijardera, piše Stil. Najbogatiji Rumunj bivši je tenisač, danas ima 84 godine i bogatstvo o kakvom mnogi sanjanju

No, svoj novac nije zaradio samo od tenisa, naročito ne od turnira, kojih i nije osvojio mnogo tijekom karijre. U Munchenu 1970. osvojio je turnir, a iste godine je došao do pehara u parovima na Roland Garrosu. U parovima je bio puno uspješniji i tako je osvojio 22 titule, ali gotovo je sav novac zaradio nakon sportske karijere. 

Prije nekoliko godina, nalazio se na 1876. mjestu Forbesove liste, a 2022. zauzeo je 1818. mjesto.

Ostao je u teniskom biznisu, preselivši se u Zapadnu Njemačku dok je još međa Berlinskog zida postojala. Postao je agent plavokosog talenta Borisa Beckera. Zatim je počeo i s preuzimanjem brojnih licenci i organiziranjem turnira po Europi. 

 Ion Tiriac (2).jpg Izvor: Roger Parker / Alamy / Alamy / Profimedia

Bio je uspješan agent brojnim tenisačima, od toga je sjajno zarađivao, ali pravo bogatstvo je stekao tek poslije devedesetih. Tiriac se nakon pada režima Nicolaea Ceaușescua vratio u Rumunujsku te iskoristio svoje kontakte iz Njemačke kako bi postao zastupnik Metro AG-a (poslovne trgovine), a zatim i Mercedesa

Osnovao je prvu privatnu banku u Rumunjskoj koja nosi simboličan naziv – 'Tiriac banka'. Ispostavilo se kao najbolji potez u životu. Bogatstvo je raslo, a Ion je pametno širio biznis. Danas kompanija 'Tiriac holding' pod svojim okriljem ima i autosalone, osiguranja, maloprodaju i privatne avione.

Danas zapošljava oko 20 tisuća ljudi i direktor je Masters turnira u Madridu kojeg želi podići na razinu Grand Slama.

Prema pisanju Forbesa, Tiriac posjeduje kolekciju automobila i motocikala koja sadrži preko 400 modela, uključujući automobile kojima su raniji vlasnici bili Al Capone, Sammy Davis Jr. i Elton John. Poznat je po raznim donacijama u humantirane svrhe. 

'Macho' imidžu, mnoge ljepotice nisu mogle odoljeti. Prvi brak s rukometašicom Erikom Braedt je trajao tek dvije godine. S manekenkom Micket von Isenburg ima sina Iona juniora, koji sada vodi 'Tiriac holding'. Kćeri Karim Mihai i Ioanu Nataliju je dobio s egipatskom novinarkom Sophie Ayad. A sam kaže da pored njih ima još 32 izvanbračne djece iz brojnih ljubavnih afera.

Poznat je i kao kum Lepe Brene i Bobe Živojinovića. 

Povezane vijesti