Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NJEGOVA MAJKA JE BILA PROSTITUTKA: Otac slavnog boksača i dalje je nepoznanica, a postoje dvije teorije o tome tko je on

Autor Ana Dukić

Kontroverzni boksač imao je težak život.

 Mike Tyson Izvor: Instagram

Najmlađi svjetski šampion u superteškoj kategoriji Mike Tyson je jedan od najkontroverznijih sportaša svih vremena. Bivši boksač optužen je za nasilje, silovanje, krađu, nekoliko puta je uhapšen, ženio se, razvodio, ali i drogirao. Tyson je za svoje ponašanje pronalazio odgovor u kaotičnim djetinjstvu. Njegova majka je bila prostituka, a tko je zapravo njegov otac, nikad se nije saznalo, piše Mondo

Postoji nekoliko teorija o tome tko je otac nekadašnjeg prvaka. On sam nikad nije saznao, odnosno nije dobio potvrdu. Kao dječak saznao je dva imena, ali to nije bilo dovoljno. Njegova majka Lorna predstavljala mu je kao oca Jimmyja 'Curleeja' Kirkpatricka, koji ga je povremeno posjećivao, no pretpostavljala se da je on bio samo svodnik za kojeg je radila njegova majka. U službenim dokumentima upisan je vozač taksija s Jamajke, Purcell Tyson, najvjerojatnije jedan od klijenata njegove majke. 

 Mike Tyson Izvor: Instagram

'Sve je počelo 30. lipnja 1966. godine. Rođen sam u rodilištu Cumberland u Brooklynu u New Yorku. Tu su rođeni košarkaši Bernard i Albert King, kao i Michael Jordan. Moja majka je Lorna May Tyson. Žena iz Virginije koja je došla sa snovima koji nikad nisu ostvareni. Bio sam najmlađi od troje djece. Brat Rodney i sestra Denise više su na majku. Uvijek sam se osjećao kao crna ovca u obitelji. Moj otac je Curlee Kirkpatrick. Samo malo... Ako je on moj otac, tko je je*ote ovaj čovjek u mom rodnom listu? Postaje zaje*ano, zar ne?', započeo je u svom stand-up show Tyson. 

'Nije ni čudo što sam sav sje*an! Evo dokaza. Ni dan-danas ne znam tko mi je otac. Curlee je bio svodnik. Purcell je bio taksist s Jamajke. Naivac! Želio sam biti sin svodnika jer je u kraju u kojem sam odrastao to značilo nešto. Možda mi Curlee nije bio otac, ali se dogovorio s mamom da se pojavi bar jednom godišnje. Jednom godišnje bi se pojavio u Cadillacu ispred kuće i svirnuo. Tata je došao! Vidi kakav auto ima! Silazite, pi*de! Sjeli bismo u auto misleći da idemo na neko egzotično mjesto. Napravili bismo krug po kraju, pet minuta i to bi bilo to. Bili bismo bogatiji za pet dolara, ali ništa bitno se ne bi promijenilo', ispričao je. 

 Mike Tyson.jpg Izvor: Carlos SCHIEBECK / AFP / Profimedia

Proslavljeni boksač imao je teško djetinjstvo i već s 10 godina počeo se tuči sa starijim dječacima, a lokalci su se kladili na ishod. Prvi put se potukao jer je jedan stariji dječak zadavio goluba kojeg je Mike volio, a već s 12 je hapšen zbog sitnih prijestupa. Nitko nije vjerovao da će uspjeti, čak ni njegova majka. Kasnije su se sve više udaljavali, a on je završio i u popravnom domu. 

'Ne znam puno o svojoj majci. Puno je pila i bila je ljuta na nas. Htjela je biti učiteljica, a onda je upoznala mog oca, odnosno čovjeka za kojeg su mi rekli da je moj otac, našmrkani svodnik koji se promijenio svoj život. Zauvijek. Ubrzo je počela raditi na ulici. Platila je visoku cijenu jer nije bila djevojka za to. Počela je piti. Mislim da je moja ovisnost počela s njom. Rođen sam s tim genom i ja sam još uvijek se borim. Imam samo jednu sliku njezine majke, prekrasna je. Sigurno je bila sretna tog dana. Volio bih da znam više o njoj. Nije znala da će njezin sin napustiti Brownsville, bez lisica ili drvenog sanduka. Nisam rođen tamo gdje se sjećanja stavljaju u obiteljske albume. Došao sam s dna. Tamo gdje snovi nestaju i gdje se najbolje ne sjećati', rekao je Tyson.

Njegova majka je preminula kad je imao 16 godina, a Mike i Lorna tih godina nisu bili naročito bliski. Tyson joj je kasnije podigao najveći spomenik na groblju. Nakon njezine smrti, Mike je bio pod skrbništvom Cusa D'Amata, trenera i menadžera. 

Povezane vijesti