Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TEŠKA ISPOVIJEST LEGENDE JUGOSLAVIJE: Bivši košarkaš preživio dva srčana i jedan moždani, a život mu spasila jedna riječ

Žarko Paspalj otvorio dušu o zdravstvenim problemima.

 Žarko Paspalj.jpg Izvor: Nikola Krstic / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bivši srpski košarkaš i jugoslavenski reprezentativacŽarko Paspalj prošao je brojne životne krize. Međutim, najviše problema je imao sa zdravljem o čemu je progovorio u emisiji 'Ordinacija'. Legendarni jugoslavenski košarkaš preživio je dva srčana i jedan moždani udar. Prvi srčani udar doživio je već u 35. godini dok je još bio profesionalni sportaš, piše Kurir.

'Meni se to dogodilo na sportu i općenito, uvijek mi se događalo na sportu, što god to značilo. Osjetiš ipak nešto što nije uobičajeno, znači počne grebati po grudima, jave se neke neugodnosti, znojenje, ali ne ono sportsko, imaš male snage, ali nije uobičajen umor nego nešto potpuno drukčije. E sad, kako čovjek to treba prepoznati, ja nisam', otkrio je Žarko u emisiji 'Ordinacija' na RTS-u.

Dok je bio u Grčkoj, desetak dana nakon pojave prvih simptoma, imao ozbiljnije reakcije. Bili su to klasični znaci srčanog udara. Rekao je da je imao sreću jer su ga brzo prebacili u bolnicu i da nije odmah znao da je u pitanju infarkt, ali da je znao da se nešto ozbiljno događa sa srcem. 

'Utvrdili su da je srčani udar i proveo sam nekih sedam do deset dana u bolnici', prisjetio se Paspalj te otkrio da su mu ugradili mnogo stentova. 

Bio je to ogroman šok za njega, tvrdio je, a nije bio svjestan što mu se zapravo dogodilo te koliko će to utjecati na njegov život. Smatrao je da će nakon izlaska iz bolnice, nastaviti živjeti normalno i baviti se sportom unatoč liječničkim uputama. 

 Žarko Paspalj (2).jpg Izvor: DRAGAN STANKOVIC/XAOCPHOT / Sipa Press / Profimedia

Mjesec danas kasnije pretrpio je novi infarkt. 

'Bilo mi je jako teško prihvatiti da se nešto tako ozbiljno događa. Inače, ta karakterna crta zvana tvrdoglavost, koja mi je puno pomogla u sportu, u ovom je slučaju bila izrazito kontraproduktivna', rekao je košarkaš.

Bivši sportaš nije brinuo hoće li se dogoditi nešto još opasnije.

'Nisam se bojao, malo sam bio na terenu, dodavali smo loptu i onda mi se dogodila vjerojatno najgora epizoda. Zove se ventrikularna tahikardija i mogu se samo zahvaliti Bogu koliko su me brzo prevezli s Kalemegdana u hitni prijem pa sam preživio', rekao je Paspalj. 

Bivši košarkaš ističe da je uzrok svemu - genetika. Nakon svega završio je na posebnoj terapiji, ali se nije uspio odreći velikog poroka. 

'Ako mogu izbjeći odgovor što se ove terapije lijekovima tiče, tu sam super. Što se tiče cigareta, nikako, i to će vjerojatno biti stavka koju ću, htio ili ne, morati pozabaviti u nekom budućem vremenu', naveo je.

Više puta je pokušavao prestati pušiti, ali nije uspio. 

Nakon srčanih - moždani udar

Zdravstveni problemi za Žarku nisu tu prestali, on je pretrpio i moždani udar tijekom puta u SAD. 

'Jedno sam se jutro probudio s čudnim osjećajem. Nisam znao što se događa, vidio sam da mi nešto nije bilo u redu s rukama, da se teže oblačim i u tom sam trenutku shvatio da ne mogu pričati. Samo sam se ugasio', otkrio. 

Nekako je uspio doći do bara hotela gdje se trebao naći s prijateljem te izvorio tek jednu riječ 'stroke' (moždani udar). Ubrzo je po njega stigla hitna i završio je u bolnici gdje je saznao da je pretrpio moždani udarkoji mu je utjecao na govor, lijevu ruku i lijevu nogu. Govor mu se, srećom, vratio, a ruka i noga su funkcionalni, ali kaže da nikad osjećaj u njima neće biti jednak. 

'Bilo je krajnje neugodno, ali nastaviš živjeti, trudiš se okupirati iako više nema lopte. Od vrhunskog košarkaša postao sam vrhunski vrtlar, sređujem dvorište', zaključio je Paspalj. 

Povezane vijesti