Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'RUŽNO PAČE SPORTA': Zlostavljali su je majka i suprug, a ono što je učinila rivalki ostavilo je svijet u šoku

Autor Kristina Zrilić

Životna priča klizačice Tonyje Harding nije bila nimalo lijepa.

 Tonya Harding Izvor: Profimedia

Umjetničkim klizanjem 90-ih godina prošlog stoljeća dominirale su Amerikanke, a najveći skandal dogodio se 6. siječnja 1994. u Detroitu uoči Olimpijskih igara koje su se trebale održati u norveškom Lillehammeru.

Nancy Kerrigan bila je miljenica publike i američke klizačke udruge, a s druge strane stajala joj je po mnogima divlja, ali talentiranija Tonya Harding koja je nosila titulu zločeste djevojke ovog sporta.

Nakon treninga Nancy je krenula u svlačionicu kada ju je nepoznati muškarac udario palicom po koljenima. U roku od nekoliko sati sve televizije diljem svijeta prikazale su snimku prestravljene i uplakane klizačice koja plače i pita se: 'Zašto ja?' Na sreću, koljeno nije bilo slomljeno nego natečeno, a incident je pokrenuo medijsku hajku i na kraju uhićenja, što je Tonyu koštalo karijere.

 Prema životu Tonyje Harding snimljen je film Izvor: Profimedia

Prema njenoj životnoj priči je 2017. snimljen i film 'I, Tonya' koju je fantastično utjelovila australska glumica Margot Robbie koja je nedavno progovorila o toj ulozi za koju je bila nominirana za Oscara.

'To je bio prvi film koji sam pogledala i rekla OK, ja sam zaista dobra glumica', iskreno je priznala.Video

Iako je trenirala po osam sati dnevno i isticala se kao najtalentiranija klizačica svoje generacije koja se od svojih kolega razlikovala po energiji, snazi ​​i brzini, suci je nisu voljeli i nije uspjela pobjeđivati ​​na natjecanjima.

Tonya je oduvijek bila okružena kontroverzama i kao takvanije bila primjer onoga što je američki klizački savez želio predstaviti svijetu. Klizačice su imale imidž princeza, lijepo odjevenih nasmijanih djevojaka koje su se elegantno kretale po ledu, ali i izvan njega.

Tonya je bila članica ulične bande koja se nije znala prilagoditi i glumiti damu. Suci nisu mogli probaviti ovu kombinaciju sirovog talenta i još sirovijeg karaktera, pa je Tonya često nepravedno zauzimala niže pozicije od svojih manje talentiranih kolega.

 Tonya Harding Izvor: Profimedia

Kad je imala 18, upoznala je Jeffa Gilloolyja, mladića koji joj je privukao pažnju na klizalištu. Jeff joj je bio prvi dečko u životu, a godinu dana kasnije već su bili u braku. Pretpostavlja se da se Tonya udala kako bi pobjegla od majke koja joj je na dan vjenčanja navodno rekla da je budala koja se udala za prvog muškarca koji joj je rekao da je lijepa.

Bračna idila kratko je trajala pa su njihove svađe prerasle u fizičke sukobe. Svoje modrice Tonya je prekrila slojevima pudera, a jednom ju je u svađi Jeff napao pištoljem. Iako je nekoliko puta tražila policijsku zabranu pristupa, on ju je uvijek prekršio i prisilio je da mu se vrati.

Unatoč turbulentnom privatnom životu, Tonya je imala disciplinu na treninzima, ponajviše zahvaljujući svojoj mentorici i trenerici Diane Rawlinson koja je uz nju bila od samog početka njezine karijere. Najveći trijumf u karijeri Tonya je doživjela na državnom natjecanju 1991., kada je u povijest ušla kao prva klizačica koja se odvažila izvesti komplicirani skok - trostruki aksel.

 Tonya Harding prva je izvela trostruki aksel Izvor: Profimedia

Do tada je taj skok bio rezerviran za muške klizače, zbog brzine i snage potrebne za uspješno izvođenje skoka. Na natjecanju je osvojila prvo mjesto, dok je njezina suparnica Kerrigan odnijela srebrnu medalju. Uslijedile su Olimpijske igre na kojima je završila na četvrtom mjestu, a Kerrigan je osvojila brončanu medalju. Taj je neuspjeh pokrenuo novi vrtlog samouništenja. Otpustila je trenera, počela piti, palila cigaretu za cigaretom te se udebljala.

Na svim sljedećim natjecanjima završavala je ispod prosjeka i činilo se da je njezina briljantna karijera završila i prije nego što je zapravo i počela. Na kraju je odustala od natjecanja i zaposlila se kao konobarica u restoranu brze hrane kako bi preživjela. Dobila je drugu priliku od Diane Rawlinson koja ju je odlučila pripremiti za nove Olimpijske igre u Lillehammeru.

Ozbiljno je shvatila ovu priliku kao posljednju u životu. Vrijedno je trenirala kako bi se vratila u formu i dokazala javnosti da se na nju još može računati. Kerrigan je u to vrijeme bio na vrhuncu slave i ujedno velika prijetnja njenim planovima za pobjednički povratak.

Napad na klizačicu Nancy Kerrigan
Izvor: YouTube

Ubrzo je došlo do skandala u kojem je napadnuta Kerrigan. Navodni plan zastrašivanja Kerrigan osmislili su Tonya, njezin suprug Jeff i njegov prijatelj. Ideja je bila da se Kerrigan pošalju pisma u kojima joj se prijeti smrću, ako bude klizala na dan kvalifikacija. U zbunjujućem razvoju događaja Kerrigan je iz nekog razloga napadnuta. Nepoznati muškarac napao je nakon treninga, što navodno nije bio dio plana.

Iako je nastupila na Olimpijskim igrama u Lillehammeru, gdje je na ledu doživjela manji psihički slom, nakon povratka u Ameriku sud ju je kaznio velikom novčanom kaznom, humanitarnim radom i doživotnom zabranom klizanja zbog upletenosti u cijelu situaciju s Kerrigan.

Harding je od tada promijenila nekoliko profesija, a dvije godine je bila i profesionalna boksačica. Prije nekoliko godina našla se u centru pažnje javnosti zbog filma koji nije odgovorio na pitanja je li sve to bila njezina ideja ili je i sama na neki način bila žrtva situacije izvan kontrole.